Roseetestissä kesän kymmenen uutuutta: Yllätys Portugalista

Julkaistu:

VIINI
 Oho! Edullisin roseeviini sai eniten pisteitä Ilta-Sanomien roseeviinitestissä. Toiseksi eniten Ilta-Sanomien raati arvosti testin kalleinta viiniä.
Vadelmapommi! Popcornia! Päärynämehujäätä! Kypsää mansikkaa! Mehukattia!

Kesän uudet roseeviinit saivat IS:n raadin huudahtelemaan, mutta eivät pelkästä hurmasta.

- Saako näistä sanoa ihan rehellisen mielipiteen, ravintola Olossa pääviinimestarina työskentelevä Mia Stjerna kysyi parin ensimmäisen maisteluannoksen jälkeen.

Totta kai!

Alko on kesän kynnyksellä ottanut tarjolle tusinan verran uusia roseeviinejä. Ilta-Sanomat valitsi testiin kymmenen viiniä.
Ajankohdaksi valittiin viime viikon tiistai, koska Helsinkiä helli miltei välimerellinen sää. Onhan rosee ensisijaisesti lämpimän ilmanalan kesäjuoma, vaikka ei sen monipuolisuutta läpivuotisena ruokajuomanakaan voi kiistää.

Monta roseekesää Ranskan Provencessa nähnyt STT-Lehtikuvan toimitusjohtaja ja päätoimittaja Mika Pettersson löytää helposti roseen nauttimiselle täsmähetken ja -paikan.

- Helle ja Ranska. Muissa oloissa roseeta ei juuri tule juotua.
Itseään kieli poskessa viiniasiantuntijaksi ja viinijumalaksi tituleeraava Ilkka Sirén pitää suhdettaan roseeviiniin ”hyvänä”. Hän nauttii roseeta ympäri vuoden.

- Monet pitävät roseeta automaattisesti huonompana viininä, mutta itse olen siitä aina pitänyt. Kesäisin sitä tulee maisteltua useammin kuin muina vuodenaikoina, Sirén sanoo.

Mia Stjerna tiivistää suhteensa roseeviiniin ytimekkäästi.

- Pari kesää Provencessa sytytti rakkauden.

Mikä miellytti?


Stjernan ja Petterssonin suosikiksi testissä valikoitui portugalilainen Cardal Rosé, litrahinnaltaan testin edullisin viini. Halvaksi sitä ei voi haukkua, mutta Suomen oloissa hinta ei ole paha.

- Tarpeeksi ryhdikäs, muttei liian vahva. Se toimisi varmaan hyvin myös piknikillä ruoan seurana, ja myös sellaisenaan – hyvin viilennettynä – kesäterassilla, Stjerna kuvailee. 

- Kiinnitin huomiota, että kahdessa viinissä oli hapokkuutta (tarpeeksi). Joissakin viineissä oli karvautta, mistä tulee epäkypsä fiilis, Stjerna sanoi testin jälkeen.

Hän nosti testijuomista esiin myös italialaisen frizzanten.
- Se ei varmasti suututa ketään. Miellyttävä.

Pettersson tiivisti kymmenen viinin sylkemisen aavistuksen pettyneenä.

- Kun rosee ei ole raikasta, se on kitkerää, karvasta.

Myös Sirén pani merkille, että laatu vaihteli.

- Laidasta laitaan mentiin. Harmitti, että monesta puuttui hapokkuutta. Rosee vaatii runsaasti happoja, Sirén sanoi.

Sirén liputti sokkomaistelussa saksalaisen Neissin puolesta.

- Ryhdikäs! Vaikka tykkäsin Neissista, perusjampalle se saattaa olla ”in your face” (”päin pläsiä”). Se ei ole niin hedelmävetoinen kuin muut, Sirén tulkitsi kansan makua.

Tulokset

Viinit arvioitiiin sadan pisteen skaalalla.

1. Cardal Rosé (Portugali, 8,49 €) - 89 pistettä
 
2. Château Vignelaure Rosé (Ranska, 19,49 €) - 88 pistettä

3. Neiss Pinot Noir Rosé (Saksa, 13,99 €) -  86 pistettä

4. Biokult Organic Zweigelkt Rosé (Itävalta, 5,97 €, 0,375 l) - 85 pistettä

5. Tommasi Bardolino Chiaretto Rosé  (Italia, 10,24 €) - 85 pistettä
 
6. La Jara Organic Frizzante Rosé (Italia, 8,94 €) - 85 pistettä

7. Roger Champault Sancerre les Pierris Rosé (Ranska, 15,43 €) - 84 pistettä

8. Thandi Shiraz Rosé (Etelä- Afrikka, 8,94 €) - 84 pistettä

9. Wolf Blass Yellow Label Rosé (Australia, 10,99 €) - 83 pistettä
 
10. El Tesoro Organic Rosé (Espanja, 9,98 €) - 81 pistettä
 


Fakta: Mikä on roseeviini?


Nimi: Rosé (rosee), rosado, rosato tai blush. Näillä termeillä kuvataan viiniä, joka on väriltään punertavampaa kuin valkoviini ja vaaleampaa kuin punaviini.

Rypäle: Suurin osa roseesta valmistetaan punaisista lajikkeista.
Väri: Värin syvyyteen vaikuttaa se, kuinka kauan rypäleiden kuoret ovat kontaktissa viinimehuun. Rosee ei siis synny valko- ja punaviinin sekoituksesta, vaikka Champagnen alueella näin voi ihan laillisesti tehdäkin.

Maku: Roseet voivat olla kuivia, puolikuivia tai makeita.

Missä: Kokeile johtavien ranskalaisten tuotantoalueiden viinejä: Côtes de Provence, Coteaux d'Aix-en-Provence, Bandol, Cassis, Coteaux Varois ja Tavel. Muista, että näillä alueilla valmistetaan huippuviinien ohella myös keskinkertaisia tekeleitä.

Kypsytys: Kannattaako roseeta varastoida? Ei! Rosee sisältää yleensä vähemmän happoja kuin valkoviinit ja vähemmän tanniineja kuin punaviinit. Siksi ne eivät kehity samoin kuin puna- ja valkoviinit. Kypsytystä voi harkita, jos ostoskärryyn on osunut esimerkiksi Etelä-Rhônen varrella valmistettuja Tavelin alueen huippuviinejä. Sittenkin kannattaa vielä kerran harkita.


Suosio kasvaa


Alkossa myytiin viime vuonna 811 000 litraa roseeviiniä, mikä on alle neljä prosenttia valkoviinin myyntimäärästä. Roseen myynti on viime vuosina ollut parin prosentin kasvuvauhdissa, mutta 2013 myynti nousi 4,9 prosenttia.

Maailmalla rosee voittaa markkinoita nopeammin kuin routivassa maassa. Maailmanlaajuisesti roseen kulutus kasvoi viime vuosikymmenellä 17 % (vuosina 2002-2010).

Roseeviinin tuottajamaa numero yksi on Ranska (yli 25 prosenttia koko maailman roseeviinistä). Sen jälkeen tulevat Italia, Yhdysvallat ja Espanja.

Roseen myynti on kolminkertaistunut Ranskassa viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana.

Ranskassa rosee ohitti valkoviinin myyntimäärissä 1990-luvun puolivälissä.

Ranskalaisen rosee päätuotantoalue on Provence: 87 prosenttia viininviljelyalueista tuottaa roseeviiniä ja 40 prosenttia Ranskan AOC-luokitelluista roseeviineistä tulee kyseisiltä pelloilta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt