Totuus kauppojen paistopisteistä: Onko leipäsi oikeasti kuukausia vanhaa? - Ruokauutiset - Ilta-Sanomat

Totuus kauppojen paistopisteistä: Onko leipäsi oikeasti kuukausia vanhaa?

Kauppaketjujen mukaan leipä voi olla pakastimessa useitakin kuukausia ennen kuin se päätyy asiakkaalle myyntiin.

Stockmannilla asioiva helsinkiläinen Arto osti kaupassa paistettua leipää. - Ei haittaa, vaikka leipätaikina olisi valmistettu Ranskassa. Käymme Ranskassa muutenkin paljon. Enemmän meidän perheessä katsotaan, minkälaisia raaka-aineita leipä sisältää.­

26.4.2014 12:00

Suomalaisen leivän tulevaisuus on ollut viime päivinä kovan keskustelun aiheena. Yhä useampi suomalainen ostaa leipänsä nimittäin kauppojen paistopisteistä leipomoissa valmistettujen sijaan.

Leipuriliitto ja eduskunnan lähiruokakerhon puheenjohtaja, kansanedustaja Anne Kalmari (kesk) väittävät, että suuri osa kaupan paistopisteissä myytävistä tuotteista on leivottu ja pakastettu ulkomailla. Kalmari muistuttaa, että suomalaisesta viljasta ja Suomessa tehdyn leivän tunnistaa Joutsenmerkistä.

Esimerkiksi Lidl kertoo, että sen paistopisteissä on myynnissä 30 tuotetta, joista vain kolmannes on kotimaisia. Ulkomaiset tuotteet tulevat Saksasta ja Ranskasta.

Ruokakeskolla paistopisteellä paistettavista leivistä yli puolet on kotimaisia. Ulkomaalaiset tuotteet tulevat Ranskasta ja Ruotsista. Pieni osuus tulee Puolasta.

- Meillä on intressinä lisätä kotimaisia leipiä paistopisteissä, mutta kuluttajat sen lopulta ratkaisevat, mitä kannattaa myydä, ostojohtaja Harri Turunen kommentoi Ruokakeskosta.

S-ryhmä kertoo puolestaan, että sen paistopisteellä myytävistä 28 leivästä 15 tulee ulkomailta, kuten Tanskasta ja Virosta.

Kalmari jopa väittää, että moni kuluttaja luulee ostavansa kauppojen paistopisteistä suomalaista leipää, vaikka hänen mukaansa todellisuudessa leipien raaka-aineet ovat usein alun perin ulkomailta.

- Väärän mielikuvan markkinoiminen raivostuttaa. Leipää saatetaan mainostaa, että siinä on isoäidin resepti tai se sopii suomalaiseen makuun. Todellisuudessa leipä on pakattu paperiin, jossa saattaa lukea vain hyvin pienellä, että raaka-aineet ovat peräisin ulkomailta. Alkuperää yritetään usein pimittää, Kalmari täräyttää.

Leipomoyhtiö Vaasan Oy:n pakasteliiketoiminnan johtajan Tuomas Mantereen mukaan yhtiö toimittaa kauppojen paistopisteisiin Suomesta ja myös ulkomailta leipiä. Se velvoittaa kauppoja viime kädessä huolehtimaan siitä, että kaupoissa tai leipäpakkauksissa on näkyvillä tuotteiden alkuperämaat.

Lidl vakuuttaa ainakin, että sillä on tuotteiden alkuperämaa selkeästi näkyvillä.

- Kaikkien paistopistetuotteidemme alkuperämaa on mainittu tuotteen myyntipaikalla olevassa hyllyetiketissä, Lidlin Suomen toimitusjohtaja Lauri Sipponen kommentoi.

Myös Ruokakesko vakuuttaa, että sen omissa tuotteissa alkuperämaa on merkitty näkyvästi esiin. S-ryhmä kertoo saaneensa jonkin verran palautetta siitä, että paistopistetuotteiden leivissä alkuperämaa ei ole ollut riittävän hyvin näkyvillä. Se ryhtyi toimiin tilanteen parantamiseksi.

- Jatkossa jokaisessa paistopistetuotteen etiketissä lukee alkuperämaa. Olemme kokeneet tämän tärkeäksi asiaksi, S-ryhmän tuoretuotteiden ryhmäpäällikkö Minna Slotte kommentoi.

Kansanedustaja Kalmarin mukaan ulkomaalaisissa paistopisteleivissä saatetaan käyttää jopa vuoden vanhaa pakastettua taikinaa. Lidlin Sipponen ei tätä niele.

- En voi kuvitella yhdenkään tavarantoimittajan tai kauppiaan varastoivan suuria energiaintensiivisiä pakastekuormia kuukausi- saati vuosikaupalla. Julkisuudessa esitetyt väitteet vuoden vanhoista pakkastuotteista ovat asiattomia ja ammattitaidottomia, Sipponen jyrähtää.

Ruokakeskon Turusen mukaan leipä on pääsääntöisesti 1,5-2 kuukautta pakastimessa ennen kuin se paistetaan ja leipä päätyy asiakkaalle syötäväksi. Myös S-ryhmässä asia on näin.

- Leipä voi olla pakkasessa joskus pidempäänkin riippuen tavaran kierrosta. On todettu, että leipä säilyy pakkasessa puolesta vuodesta vuoteen, Turunen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit