Husaarin paluu

Julkaistu:

Vuonna 1993 perustettu Rakuuna Olut juhlii 20-vuotista taivaltaan Husaari-oluella.
Ensimmäinen erä Husaaria valmistettiin Lappeenrannassa 1994. Silloin se oli piristävä poikkeus markkinoita täysin hallinneiden vaaleiden lager-oluiden joukossa.

Nyt Bryggeri Helsingin panimomestari Mathias Hüffner ja alkuperäisen Husaarin luoja, panimomestari Pirkko Näätänen ovat panneet uuden erän Husaaria alkuperäisellä reseptillä. Originaali hiivakanta löytyi Teknologian Tutkimuskeskuksen (VTT) hiivapankista.

Uusi Husaari on suodattamaton toisin kuin alkuperäinen kirkkaaksi suodattu Husaari.

- Sain 270 grammaa hiivaa VTT:ltä. Yövyin panimolla saadakseni kasvatettua hiivan määrää riittävästi, Hüffner sanoo.

- Husaarissa (4,5%) maistuu maltaisuus. Hedelmäisyydestä aistin  tummia marjoja, suklaata ja jonkin verran makeutta, Hüffner luonnehtii oluttaan.

Husaaria on tehty noin 3000 litraa. Osa siitä myydään astialoluena  panimon omassa ravintolassa Helsingin keskustassa. Valtaosa menee pullotettuna vähittäismyyntiin.

Konkurssi tappoi ensimmäisen Husaarin


Rakuuna- ja Husaari-oluiden tuotanto loppui Lappeenrannan Panimossa 1996, kun niitä valmistanut yhtiö meni konkurssiin.

Myöhemmin selvisi, että panimon kaatanut tullihallitus päätös oli väärä. Tullihallitus eväsi Lappeenrannan Panimolta pienpanimoille tarkoitetun verohuojennuksen.

Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) mukaan panimolle olisi kuulunut lainmukainen valmisteverohuojennus.

Tullin kielteinen päätös johti Lappeenrannan panimon velkasaneerauksen raukeamiseen ja konkurssiin, joka taasen johti puolen miljoonan Rakuuna- ja Husaari -olutlitran hävittämisen viemäriin. Oluet tuhottiin Kaukaan sellu- ja paperitehtaan jätevedenpuhdistamossa. Konkurssipesä ei halunnut ryhtyä pullottamaan ja myymään valmista olutta omalla riskillään.

 

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt