Ruokauutiset

YK kannustaa ihmisiä ötökkäruokavalioon: "Syökää hyönteisiä"

Julkaistu:

YK:n mukaan hyönteisten syöminen on ympäristöystävällistä ja terveellistä.
Jos länsimaiset ihmiset eivät tuntisi inhoa esimerkiksi kovakuoriaisia, toukkia ja ampiaisia kohtaan, ne voisivat olla ympäristöystävällinen lisä ruokavalioon.

Ötökkäruoan puolesta puhui YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO maanantaina.

- Pääviesti on: syökää hyönteisiä, tiivisti FAO:n metsätalouden osaston johtaja Eva Müller lehdistökonferenssissa Roomassa uutistoimisto AFP:n mukaan.

- Hyönteisiä on paljon, ja ne ovat tärkeä proteiinin ja mineraalien lähde. Kaksi miljardia ihmistä eli  kolmannes maailman väestöstä syö jo hyönteisiä, koska ne ovat herkullisia ja ravinnepitoisia, Müller lisäsi.

Tilaisuudessa puhui myös keskiafrikkalaisen Gabonin tasavallan ministeri Gabriel Tchango. Hän kertoi, että hyönteisruoka on osa valtion asukkaiden päivittäistä elämää. Joitakin hyönteisiä, kuten kovakuoriaisten toukkia ja grillattuja termiittejä pidetään jopa herkkuina.

- Hyönteisistä muodostuu jopa 10 prosenttia väestön kuluttamasta eläinproteiinista, hän sanoi.

FAO:n ja hollantilaisen Wageningenin yliopiston raportissa todetaan, että hyönteiset ovat yksi keino vaikuttaa maailman ruokatilanteen parantamiseen. Hyönteisiä on kaikkialla, ne lisääntyvät ja kasvavat nopeasti ja niillä on matala hiilijalanjälki.

Raportissa myönnetään, että kuluttajien tuntema inho hyönteisiä kohtaan on suurin este niiden käyttämiseksi ravintona.

Raportti ehdottaa, että ruokateollisuus voisi olla merkittävä hyönteisravinnon statuksen nostaja. Ötököitä voisi käyttää resepteissä ja lisätä ravintoloiden ruokalistoihin.

Selvityksen mukaan ihmiset ympäri maailman syövät 1900 hyönteislajia. Eniten syödään kovakuoriaisia, toukkia, mehiläisiä ja erilaisia heinäsirkkoja.

Ota kantaa

Söisitkö ötökän?

Kyllä 47% En 53%
Ääniä yhteensä 1381

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt