Tuhannesta ohranjyvästä syntyy pullollinen jouluolutta

Ilta-Sanomat kiersi ohrapellolta mallastamon kautta panimoon. Näin syntyi uusi jouluolut. 

Viking Maltin tuotantopäällikkö Raimo Koljonen johtaa mallastusta Lahdessa.

19.11.2011 12:00

Päijäthämäläisten peltojen yllä tihuttaa. Usvainen sää ja lämpötila kertovat syksystä, ja niin pitääkin, sillä vilja on korjattu jo aikaa sitten.

Olemme joulumarkkinoille valmistettavan luomuoluen alkulähteillä Hollolassa. Maanviljelijä Lasse Sipilän suorasukaisia tarinoita kuunnellessa ei voi välttyä ajatukselta, etteikö ainakin intohimoa olisi pakattu pulloon.

Sipilän ja hänen Aino-tyttärensä 50 hehtaarin pelloilta korjattiin ohrasato, joka kuljetettiin yhdentoista kilometrin päähän mallastettavaksi.

Pohjoismaiden suurimman mallastamoyrityksen Viking Maltin tiloissa Sipilöiden ja muiden luomuviljelijöiden ohra puhdistettiin, liotettiin, idätettiin, kuivattiin ja lopuksi idut poistettiin.

Sen jälkeen mallas ajettiin vajaan seitsemän kilometrin päähän Hartwallin Lahden-panimoon.

Lasse Sipilä sanoo maan antaneen huonompaa ohraa kuin edellisenä vuonna, vaikka ennusmerkit olivat päinvastaiset.

- Jyvät ovat kooltaan niin pieniä, että ne saattavat mennä luomupuuroon eivätkä olueen, Lasse Sipilä sadattelee.

Sipilä muutti ohrapeltonsa luomuksi viitisentoista vuotta sitten. Edelleen hän on Hollolan seudulla enemmän poikkeus kuin sääntö.

Rehvakan oloinen maanviljelijä sanoo, ettei luomu häviä tehoviljelylle; sadot ovat hiukan pienempiä, mutta taloudellisesti luomuviljely kannattaa siinä kuin tehoviljelykin.

- Paska pannaan hallitusti luonnon kiertokulkuun, Lasse Sipilä herkistyy.

- Ph (happamuus) nousee, vaikka en kalkkia käytäkään.

Mallastuksen tarkoitus on käynnistää entsyymitoiminta, jotta mäskäyksessä tärkkelys voidaan muuttaa käymiskelpoisiksi sokereiksi. Kun sadasta jyvästä 95 alkaa itää, mallastus onnistuu.

- Jos ohra on hyvälaatuista, mallastaja voi vain pilata sen, Viking Maltin maajohtaja Timo Huttunen sanoo.

Mallastajat ovat nähneet vuosien saatossa, että luomumaltaan kysyntä on kasvanut tasaisesti. Hyvälaatuisen raaka-aineen saatavuudesta on kehittymässä jo pienoinen ongelma.

Mallastusyrityksessä ollaan pahalla päällä valtiovallan aikeista. Veronkorotukset ja myyntirajoitukset näkyisivät myös Viking Maltin tuloksessa ja suurimman omistajan Relanderin suvun osingoissa.

- Poliitikkojen pitäisi kiinnittää huomiota EU:n korkeimpaan alkoholiveroon eikä laimentamiseen. Olut on kansantalouden ja perinteiden kannalta on tärkeä. Olut, jos mikä, on lähiruokaa, Viking Maltin toimitusjohtaja Antti Orkola pohtii.

Luomua korostetaan

Lähiruokateemaa korostavat myös Hartwallin oluenpanijat Lahdessa. Mallasohra, vesi ja hiiva löytyvät melkein käden ulottuvilta. Vain humala tuodaan ulkomailta, koska luomuviljeltyä humalaa ei Suomesta saa.

Panimoille kausioluet ovat elintärkeitä lisämyynnin ja näkyvyyden kannalta. Myös sana "luomu" näkyy entistä useamman panimon etiketissä.

- Aitous ja luonnonmukaisuus kiinnostavat yhä useampaa suomalaista oluen ystävää, Lapin Kullan tuotepäällikkö Pekko Koski sanoo.

- Aitoudesta ja puhtaasta suomalaisesta luonnosta ammentaa voimansa myös Lapin Kulta. Siksi onkin luontevaa, että tarjoamme myös Lapin Kultaa myös luomuna.

Leipämäinen ja karamellimainen

Tunturipurojen raikkaus on muuttunut päijäthämäläiseksi luomupelloksi. Kierros Lahden ympäristössä päättyy panimon ravintolaan. Millaista makua pellolta siirtyi pulloon?

Yhteen Lapin Kullan Luomu Jouluolueen ( 4,6 %) tarvitaan 45 grammaa ohramallasta eli noin tuhat jyvää. Mausteena käytetään kolmea humalalajiketta (malling, spalter select ja tradition).

Kyseessä on münchener-tyyppinen olut. Paahtuneen maltainen, leipämäinen ja karamellimainen tuoksu. Makeus taittuu reiluhkolla katkerohumaloinnilla: aiempia Lapin Kullan jouluoluita selvästi katkerampi ja samalla haastavampi.

Sipilöiden ohra kelpasi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit