Rouheinen pataleipä

Ihana pataleipä onnistuu kotileipuriltakin.

Pataleivän leivonta on helppoa, kunhan muistaa olla maltillinen kohonneen taikinan käsittelyssä. Kevyt taittelu saa riittää, sillä ronski vaivaus rikkoo leivän sisälle kehittyneet isot ilmakuplat.

23.10.2021 13:52
Määrä1 kpl
Valmistusaika1 tunti 15 minuuttia + kohotus yön yli
  • 1 tl

    kuivahiivaa

  • 2 tl

    suolaa

  • 6 dl

    (speltti)vehnäjauhoja

  • 2 dl

    ruisjauhoja

  • 2 dl

    neljän viljan hiutaleita

  • 1 dl

    auringonkukansiemeniä

  • 5 dl

    vettä

■ Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa ja lisää kädenlämpöinen vesi. Sekoita tasaiseksi ja anna kohota kelmun tai kannen alla yön yli. (Leivinliina päästää kosteutta haihtumaan ja reippaasti kohonnutta taikinaa on sietämätöntä nyhtää irti liinasta.)

■ Kumoa taikina nuolijaa apuna käyttäen runsaasti jauhotetulle työalustalle.

■ Taita taikina jauhotetuin käsin kaikista kulmista kertaalleen. Älä vaivaa!

■ Käännä taitettu, ryppyinen puoli alaspäin ja peitä liinalla. Anna kohota 30 minuuttia.

■ Lämmitä sillä aikaa uuni 225-asteiseksi ja laita kannellinen (valurauta)pata uuniin kuumenemaan.

■ Ota kuuma pata uunista ja nosta leipä siihen.

■ Paista leipää kannen alla 30 minuuttia ja vielä ilman kantta 15 minuuttia.

■ Nosta kuuma leipä heti padasta ritilän tai leikkuulaudan päälle jäähtymään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit