Ihana kesäkurpitsa! Neljä herkullista reseptiä grilliin, salaattiin, pastaan ja jopa leivontaan - Reseptit - Ilta-Sanomat

Ihana kesäkurpitsa! Neljä herkullista reseptiä grilliin, salaattiin, pastaan ja jopa leivontaan

Kiivaimpana kasvukautenaan kesäkurpitsa tuottaa satoa kilokaupalla. On aika tehdä runsaudensarvesta ruokaa!

Suola pehmentää raa’an kesäkurpitsan miellyttäväksi syötäväksi salaatissa.

14.8. 11:30

Grillatut kesäkurpitsat ja lime-fetavoi

Grilliherkun valmistamiseen kuluu vain vartti.

6 kesäkurpitsaa

Lime-fetavoi

150 g pehmeää voita

100 g fetaa

2 limetin kuoriraaste

1 hienonnettu chili

1 dl hienonnettua

korianteria

(suolaa)

Tee lime-fetavoi. Murenna feta voin joukkoon. Pese ja raasta sekaan limettien kuoret. Hienonna chili ja korianteri. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja jäähdytä tarvittaessa.

Puolita kesäkurpitsat pituussuunnassa. Grillaa kesäkurpitsoita (kevyesti öljyttynä) noin 5 minuuttia. Ne saavat jäädä aavistuksen napakoiksi. Mausta sormisuolalla ja lisää lime-fetavoita kuumille kesäkurpitsoille. Tarjoa heti sellaisenaan tai lisukkeena.

Valmistusaika: 15 minuuttia

Annoksia: 6

Kesäkurpitsa-carbonara

Kesäkurpitsan ja pastan liitosta syntyy ravitseva herkku.

3 kesäkurpitsaa

400 g pastaa

½ dl pastan keitinvettä

4 keltuaista

2 dl kuohukermaa

1 dl raastettua parmesaania

1 tl suolaa

½ tl + 1 tl rouhittua mustapippuria

1 pkt (140 g) pekonia

½ ruukkua lehtipersiljaa

Päälle

1 dl parmesaania

Paloittele kesäkurpitsat sopiviksi suupaloiksi.

Erottele keltuaiset valkuaisista. (Säästä valkuaiset vaikkapa marenkiin.) Raasta parmesaani. Sekoita keltuaisiin kerma, 1 dl parmesaania, suola ja ½ teelusikallista pippuria.

Suikaloi pekoni. Paista pannulla kypsäksi ja rapeaksi. Lisää kesäkurpitsat ja mausta teelusikallisella mustapippuria. Paista noin 20 minuuttia, kunnes kesäkurpitsat ovat pehmeitä. Sillä aikaa keitä pasta kiehuvassa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja säästä ½ dl keitinvettä. Hienonna lehtipersilja.

Kaada valutettu pasta nopeasti pannulle. Lisää keitinvesi, kerma-juustoseos ja lehtipersilja. Kääntele hyvin nopeasti äläkä enää keitä, jotta pasta ei muutu kokkeliksi. Jaa lautasille ja tarjoa lopun parmesaanin kera.

Valmistusaika: 45 minuuttia

Annoksia: 4

Sitruunainen kesäkurpitsakakku

Siinähän on porkkanakakku? Ei vaan kesäkurpitsakakku! Mehevä leivonnainen onnistuu molemmista kasviksista yhtä hyvin.

2 ½ dl rypsiöljyä

3 ½ dl sokeria

4 dl hienoksi raastettua kesäkurpitsaa (noin 1 kesäkurpitsa)

3 kananmunaa

4 dl vehnäjauhoja

1 tl vaniljasokeria

1 tl leivinjauhetta

1 tl soodaa

½ tl suolaa

1 tl kanelia

1 dl rouhittuja pekaanipähkinöitä

Kuorrutus

150 g pehmeää voita

150 g maustamatonta tuorejuustoa

2 dl tomusokeria

1 tl vaniljasokeria

½ luomusitruunan mehu ja 1 kokonaisen sitruunan kuoriraaste

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vatkaa sokeri ja öljy keskenään. Lisää kananmuna kerrallaan ja vatkaa vaahdoksi.

Raasta kesäkurpitsa hienoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Hienonna pähkinät. Kääntele kaikki vuorotellen taikinaan. Voitele halkaisijaltaan noin 25 cm:n (leipä)vuoka ja kaada taikina vuokaan. Paista 30–35 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla ennen kuorruttamista.

Vatkaa kaikki kuorrutteen ainekset keskenään ja levitä kakun päälle.

Valmistusaika: 1 tunti + kakun jäähtyminen

Annoksia: 10

Sadonkorjuun salaatti

Ohhoh! Juuri, kun meinaat hukkua kesäkurpitsaan, luumupuut alkavat pudottaa hedelmää! Ota homma haltuun ja upota kaikki satokauden herkut samaan salaattiin!

2 ½ dl ateriajyviä (esim. kaura)

2 pientä kesäkurpitsaa

½ punasipuli

6 luumua

1 tl suolaa

Kastike

½ dl rypsiöljyä

½ dl oliiviöljyä

½ dl balsamiviinietikkaa

½ tl dijonsinappia

½ tl suolaa

½ tl rouhittua mustapippuria

Lisäksi

50 g kuorittuja manteleita

1 dl hienonnettua tilliä

½ dl hienonnettua lehtipersiljaa tai basilikaa

Keitä ateriajyvät kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Anna hieman jäähtyä. Leikkaa sillä aikaa kesäkurpitsat hyvin ohuiksi viipaleiksi (esimerkiksi mandoliinilla). Poista luumuista kivet ja paloittele pieniksi. Kuori ja leikkaa punasipuli ohuiksi renkaiksi. Laita kesäkurpitsa, luumut ja punasipuli kulhoon ja kääntele suola kunnolla joukkoon.

Mittaa kastikkeen ainekset kannelliseen purkkiin. Ravista voimakkaasti sekaisin.

Rouhi mantelit hieman pienemmäksi ja paahda kuivalla kuumalla pannulla, kunnes ne saavat hieman väriä. Lisää ateriajyvät kesäkurpitsaseoksen joukkoon. Kääntele 2/3 kastikkeesta sekä yrtit joukkoon.

Ripottele mantelit pinnalle ja tarjoa loppu kastike erikseen.

Valmistusaika: 35 minuuttia

Annoksia: 2

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit