Piparilyhdyt

Viiteen lyhtyyn käytetään puolet taikinasta.
  • 60 min
  • 5 kappaletta
1 dl
tummaa siirappia
2 dl
sokeria
250 g
voita
4 tl
kanelia
4 tl
inkivääriä
4 tl
pomeranssinkuorta
1,5 tl
neilikkaa
¼ tl
maustepippuria
2
munaa
2 tl
ruokasoodaa
8–10 dl
vehnäjauhoja

Pikeeri ja viimeistely

1
munanvalkuainen
2,5–3 dl
tomusokeria
tomusokeria koristeluun
1,5 dl
sokeria
kuviosapluunoita

Taikinan valmistaminen

  1. Viiteen lyhtyyn käytetään puolet taikinasta, joten tee vain puolikas annos tai säästä taikinaa muunlaisiin pipareihin.
  2. Kiehauta siirappi, sokeri, mausteet ja puolet voista paksupohjaisessa kattilassa. Anna kiehua noin neljä minuuttia hiljaisella.
  3. Sammuta liesi ja sekoita loppu voi nokareina seoksen joukkoon. Kaada seos tilavaan kulhoon ja anna hieman jäähtyä.
  4. Lisää munat vatkaten ja sitten 8 desilitraa jauhoja. Nosta taikina jääkaappiin jähmettymään yön yli.
  5. Lämmitä uuni 175 asteeseen.
  6. Piparitaloa ja lyhtyjä varten taikina kaulitaan runsaan jauhon kera, jotta pipareista tulisi kestävämpiä.
  7. Kauli puolet taikinan määrästä alle puolen senttimetrin paksuiseksi levyksi kahdessa erässä.

Lyhtyjen tekeminen

  1. Leikkaa taikinasta viisi mieleistäsi talon julkisivua, jotka ovat korkeintaan 10–15 senttiä leveitä ja 25 senttiä korkeita.
  2. Leikkaa myös sivuille tueksi 5–10 sentin levyiset seinäkkeet, jotta talo pysyy tukevasti pystyssä.
  3. Nosta talon osat uunipellille leivinpaperille. Leikkaa ikkuna-aukot vasta pellillä ja nosta uuniin 7–8 minuutiksi.
  4. Anna piparien jäähtyä ja kovettua tasaisella pellillä tai leivinpaperilla pöytätasolla, kunnes ne ovat täysin jäähtyneitä.
  5. Koristele piparit haluamallasi tavalla, esimerkiksi sapluunan ja tomusokerin avulla tai pelkällä pikeerillä.
  6. Valmista pikeeri eli koristelutahna vaahdottamalla valkuainen ja tomusokeri haluamasi paksuiseksi tahnaksi.
  7. Kun koristelut ovat kuivuneet, sulata sokeria paistinpannulla ja liimaa palat yhteen sulalla sokerilla.
  8. Muista paloturvallisuus.
Resepti: Prisca Leclerc

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt