Valkoinen joulukakku

Joulukakun valmistamiseen menee noin tunti ja se maustuu vielä yön yli jääkaapissa.
  • 60 min
  • 8-10 hengelle

Sokerikuorrutetut karpalot:

150 g
karpaloita
½
munanvalkuainen
n. 2 dl
tomusokeria

Kakkupohja:

8
kananmunaa
2 dl
sokeria
4 dl
jauhoja
maitoa kostuttamiseen

Täyte:

200 g
maustamatonta tuorejuustoa
2 dl
vispikermaa
100 g
valkosuklaata
1 dl (100 g)
karpaloita

Sveitsiläinen marenki

4
valkuaista
2,5 dl
sokeria

Valmistusohjeet

  1. Valmista kuorrutetut karpalot mieluiten jo edellisenä päivänä.
  2. Pese, puhdista ja kuivaa karpalot. Ota pois raa’at yksiöt. Erottele valkuainen pieneen kuppiin, vatkaa rakenne rikki. Käytä tähän määrään vain puolet valkuaisesta. Sekoita valkuainen karpaloiden joukkoon, kaada karpalot leivinpaperille ja ripottele päälle tomusokeria siivilän läpi, pyöritellen karpaloita välillä.
  3. Anna hetki ”kuivahtaa” ja ripottele lisää tomusokeria, kunnes karpalot ovat kokonaan kuorrutettuja. Kaada karpalot uudelle leivinpaperille ja anna kuivahtaa mieluiten yön yli, mutta muutamassa tunnissa on tomusokeri kuivahtanut kuoreksi marjojen ympärille.
  4. Valmista kakkupohja mieluiten jo edellisenä päivänä. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vaahdota munat ja sokeri ja lisää joukkoon jauhot. Älä vatkaa jauhoja kovin pitkään, vaan reippaasti, jotta ilmavuus säilyy.
  5. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan ja nosta uuniin 60 minuutiksi. Jos valmistat pohjan 21-senttiseen vuokaan, riittänee noin 50 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä täysin ennen leikkaamista kerroksiin. Leikkaa kakku sen halkaisijasta riippuen kolmeen tai neljään kerrospalaan.
  6. Valmista täyte. Sulata valkosuklaa mikrossa matalalla teholla 30 sekuntia kerrallaan. Vaahdota kerma pehmeähuippuiseksi vaahdoksi.
  7. Sekoita kermavaahto tuorejuuston joukkoon ja sitten valkosuklaa. Sekoita joukkoon 100 grammaa eli reilu desilitra karpaloita. Nosta täyte jähmettymään jääkaappiin.
  8. Täytä kakku. Kostuta kerrokset maidolla, levitä täytettä joka kerrokselle. Nosta jääkaappiin jähmettymään.
  9. Valmista sveitsiläinen marenki. Täytä kattila vedellä ¼ syvyydestään ja kuumenna kiehuvaksi.
  10. Erottele valkuaiset kattilan päälle sopivaan kulhoon ja lisää sokeri. Vatkaa marenkia vienosti kiehuvassa vesihauteessa, kunnes marenki on 60-asteista. Pärjäät ilman mittariakin. Marenki on valmiina kiiltävää ja kiinteää, ehkä hieman sitkeää ja tuntuu sormella kokeiltaessa kuumalta.
  11. Nosta kulho kylmään vesihauteeseen ja vatkaa, kunnes vaahto on jäähtynyt. Kuorruta kakku marengilla. Kuorrutettu kakku säilyy hyvänä jääkaapissa. Koristele sokerikuorrutetuin karpaloin ennen tarjoilua.
Resepti: Prisca Leclerc

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt