100 g
voita
150 g
piparkakkuja
800 g
maustamatonta tuorejuustoa
2,5 dl
ruokokidesokeria
3 rkl
maissijauhoja
4
kananmunaa (3 kokonaista, 1 keltuainen)
200 g
créme fraîchea
1
appelsiinin kuori raastettuna
2
dl kuohukermaa
2
dl fariinisokeria
1
tl piparimausteseosta
1
appelsiini koristeluun
Valmistusohjeet
Tarvitset noin 20 cm:n irtopohjavuoan.
Jos haluat koristeeksi appelsiiniviipaleita, kuivata ohueksi leikatut viipaleet uunissa 100 asteessa noin kahden kolmen tunnin ajan.
Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
Murskaa piparkakut hienoksi jauheeksi. Sulata voi ja sekoita se keksimurun joukkoon.
Päällystä vuoan pohja leivinpaperilla. Painele keksipohja vuoan pohjalle tiiviisti ja laita jääkaappiin jähmettymään.
Tee täyte. Pese appelsiini huolella ja raasta kuoren oranssi osa hienoksi raasteeksi. Kumoa tuorejuustot kulhoon.
Sekoita jauhot ja sokeri keskenään ja vatkaa tuorejuuston joukkoon.
Riko joukkoon munat yksi kerrallaan ja lopuksi keltuainen.
Vatkaa joukkoon créme fraîche ja appelsiininkuoriraaste. Kaada seos vuokaan.
Nosta kakku uuniin 60–70 minuutiksi. Aseta alle pelti leivinpaperilla päällystettynä, kakusta saattaa tihkua nestettä. Valmistuttuaan kakku hyllyy vielä hieman keskiosastaan ja keskusta saattaa olla kuopalla, mutta se tasoittuu.
Sammuta uuni ja jätä kakku uuniin jäähtymään.
Hidas jäähdyttäminen on tärkeää, muuten kakun pinta helposti halkeaa. Anna jäähtyä vielä huoneenlämmössä ja nosta sitten jääkaappiin tekeytymään yön yli.
Valmista piparikinuski. Kinuski kannattaa valmistaa vasta seuraavana päivänä, eli kun kakku on tekeytynyt, mutta voi sen valmistaa aikaisemminkin ja lämmittää hieman ennen koristelua.
Mittaa kerma, sokeri ja piparimauste paksupohjaiseen kattilaan. Anna kiehua maltillisesti, välillä sekoittaen, noin 10–15 minuuttia.
Kaada haalea, hieman jo jähmettynyt kinuski kylmän kakun päälle.
Viimeistele koristelu piparkakuilla ja uunissa kuivatuilla appelsiiniviipaleilla.
Resepti: Prisca Leclerc