Reseptit

Tuulihattukakku

Ranskalaisen keittiön klassikko Paris-Brest tehdään perinteisesti pralinesta, manteli-hasselpähkinätahnasta. Nyt se tehdään maapähkinävoihin.
  • 90 min
  • 6 hengelle
2,5 dl
vettä
100 g
suolaamatonta voita
hyppysellinen
suolaa
4,5 dl
vehnäjauhoja
4
kananmunaa
1,5 dl
mantelilastuja
200 g
voita
1,5 dl
sokeria
2 rkl
vettä
5
munankeltuaista
2 rkl
maapähkinävoita
tomusokeria viimeistelyyn
Huom! Tarvitset paistomittarin sokerin lämpötilan mittaamiseen.

Valmistusohjeet

  1. Lämmitä uuni 190 asteeseen.
  2. Mittaa vesi ja voi paksupohjaiseen kattilaan. Lisää suola.
  3. Kiehauta vesi, kunnes voi on sulanut. Kaada jauhot kerralla joukkoon ja sekoita reippaasti puukauhalla, kunnes taikinasta tulee sileäpintainen pallo.
  4. Kumoa kulhoon ja anna jäähtyä 5 minuuttia. Lisää munat yksitellen samalla sekoittaen, kunnes muodostuu tasainen kiinteä taikina.
  5. Lusikoi se pursottimeen, jossa on 2 senttimetrin reikä. Tämä onnistuu myös pakastepussin avulla, leikkaamalla sen kulmaan reikä juuri ennen pursottamista.
  6. Erottele kananmunankeltuainen kippoon voitelua varten.
  7. Aseta leivinpaperi viileälle uunipellille. Pursota taikinasta noin 25–30 senttimetriä läpimitaltaan oleva ympyrä.
  8. Pursota sen sisäpuolelle toinen ympyrä ja näiden kahden päälle kolmas.
  9. Voitele pinta hellästi munankeltuaisella ja ripottele päälle mantelilastuja.
  10. Nosta uuniin 30–35 minuutiksi, kunnes tuulihattutaikinan pinta on kauniin kultainen ja se tuntuu kiinteältä.
  11. Tuulihattu säilyy yön yli huoneenlämmössä. Sen on hyväkin hieman kuivahtaa ja jäähtyä kunnolla.
  12. Valmista kreemi. Ota voi ajoissa pehmenemään ja leikkaa määrä pieniksi kuutioiksi. Voin tulee olla niin pehmeää, että liiskaantuu sormilla painaessa mutta on vielä selkeinä kuutioina.
  13. Erottele keltuaiset kulhoon ja ota vatkain ja voi sekä maapähkinävoi valmiiksi kulhon viereen. Riko keltuaisten rakenne lyhyesti vatkaamalla.
  14. Mittaa sokeri pienehköön paksupohjaiseen kattilaan ja lisää vesi.
  15. Kuumenna sokeri, kunnes se on 115-asteista, kirkasta, nestemäistä ja kuplii pieniä kuplia.
  16. Jos sokeri kiteytyy, se on mennyt yli. Kaada kiehuva siirappi ohuena nauhana keltuaisten joukkoon samalla vatkaten. Kun seos on haalennut kädenlämpöiseksi, lisää voikuutiot yksi kerrallaan.
  17. Lisää seuraava vasta, kun edellinen on sekoittunut täydellisesti. Pikkuhiljaa kreemi paksuuntuu. Kun viimeinen voipala on sekoittunut, vatkaa vielä vähän aikaa.
  18. Lisää sitten maapähkinävoi ja vatkaa se tasaisesti kreemin joukkoon. Lusikoi kreemi pursottimeen ja laita puoleksi tunniksi (tai yön yli) jääkaappiin.
  19. Leikkaa tuulihattukakusta kansi pois terävällä veitsellä. Pursota tai lusikoi kreemiä pohjan päälle ja laita hattu päälle. Koristele tomusokerilla. Täyttäminen kannattaa tehdä vain vähän ennen tarjoilua.
Resepti: Prisca Leclerc

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt