Appelsiini-karamellivanukas

Karamellivanukas eli creme caramel maustetaan tällä kertaa appelsiinilla.
  • 430 min
  • 4 hengelle

Ainekset

1
vaniljatanko
½
appelsiinin kuori
4 dl
litraa maitoa
1 dl
sokeria
4
kananmunaa (2 kokonaista ja 2 keltuaista)
2 dl
sokeria karamelliin

Valmistusohjeet

Valmistus aloitetaan edellisenä päivänä.

Tarvitset neljä noin 1,5–2 desilitran vetoista tasareunaista pikkuvuokaa.
  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Ota esille iso vuoka, vaikka lasagnevuoka, täytä siitä kaksi kolmasosaa kuumalla vedellä ja laita uuniin.´
  2. Leikkaa vaniljatanko kahtia. Pese appelsiini huolella ja raasta puolet kuoresta hienoksi raasteeksi.
  3. Mittaa paksupohjaiseen kattilaan maito ja ½ dl sokeria. Kaavi veitsellä vaniljatangosta siemenet kattilaan ja tiputa tanko joukkoon. Lämmitä maito kiehumispisteeseen ja sammuta liesi. Anna maustua sillä aikaa, kun teet karamellin.
  4. Ota vuoat esiin. Sulata sokeri paistinpannulla. Heti kun sokeri on kokonaan sulanut, lisää appelsiinin kuoret ja sammuta liesi. Kaada karamelli heti vuokien pohjalle. Se kovettuu, mutta pehmenee jääkaapissa creme caramelin asettuessa.
  5. Riko kaksi kokonaista munaa kulhoon ja erottele kahden munan keltuaiset ja lisää keltuaiset kulhoon.
  6. Kaada ½ dl sokeria joukkoon ja vatkaa vaahdoksi.
  7. Nosta vaniljatanko pois maidosta. Sekoita vielä kuuma maito ohuena nauhana hiljaa vatkaamalla munaseoksen joukkoon.
  8. Kaada seos vuokiin kauhan avulla, sekoita välillä, jotta vaniljansiemenet sekoittuvat tasaisesti. Nosta vuoat uuniin vesihauteeseen 45 minuutiksi, kunnes seos on kiinteytynyt. Creme caramel saa hieman hyllyä, mutta ei lainkaan lainehtia.
  9. Nosta iso vuoka uunista ja anna jäähtyä. Nosta pikkuvuoat jääkaappiin vähintään kuudeksi tunniksi.
  10. Juuri ennen tarjoilua irrota vanukkaan reunat vuoasta veitsellä auttaen ja kumoa jälkiruokalautasille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt