Puolukkapataleipä

Pähkinäinen spelttijauho sopii hyvin pataleipään. Puolukat tuovat siihen kirpakkuutta.
  • 1440 min
  • 1 kappaletta

Ainekset

8 dl
vettä
6 dl
spelttihiivaleipäjauhoja
6 dl
täysjyväspelttijauhoja
2 dl
siemeniä (esim. kurpitsan-, pellavan- ja auringonkukansiemeniä) 1 tl kuivahiivaa
1 rkl
yrttisuolaa
3 dl
puolukoita

Tarvikkeet

iso
noin 4 litran pata

Valmistusohjeet

  1. Ohjeesta tulee 1 iso tai kaksi pientä leipää. Tee taikina vuorokautta ennen paistamista.
  2. Sekoita jauhot, siemenet, hiiva ja suola isossa kulhossa. Lämmitä vesi 42-asteiseksi ja lisää se jauhoseokseen yhdessä puolukoiden kanssa. Sekoita haarukalla kevyesti. Älä vaivaa taikinaa.
  3. Taikina jää löysäksi ja tahmeaksi. Peitä kulho kattilan kannella tai kelmulla.
  4. Jätä kohoamaan huoneenlämpöön 12-24 tunniksi.
  5. Kaada kohotettu taikina jauhotetulle pöydälle ja kääntele taikina palloksi.
  6. Nosta pata ilman kantta kylmään uuniin. Kuumenna uuni 230 asteeseen. Anna padan kuumentua rauhassa tulikuumaksi eli noin puolisen tuntia.
  7. Avaa uuniluukku varovasti, nosta löysä leipätaikina kuumaan pataan ja viillä päälle ristiviilto.
  8. Ripottele päälle halutessasi siemeniä. Laita kansi päälle.
  9. Paista leipää 30 minuuttia kannen alla. Poista sen jälkeen kansi ja jatka paistamista vielä 20 minuuttia.
  10. Nosta pata uunista ja kumoa leipä jäähtymään ritilälle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt