Reseptit

Patee taikinakuoressa eli ranskalainen paté en croute

Työläs patee on vaivan arvoinen juhlatarjottava.
  • 200 min
  • 1 kappaletta

Ainekset

Taikina

7 dl
vehnäjauhoja
220 g
voita
5 tl
suolaa
2,2 dl
kylmää maitoa
1
kananmuna voiteluun

Marinadi vasikan suikaleille

100 g
vasikan sisäfileetä
5 tl
suolaa
valkopippuria
1 rkl
hienonnettua timjamia
2 rkl
konjakkia

Täyte

2
pientä sipulia
1 rkl
hienonnettua timjamia
1 rkl
voita
1 dl
konjakkia
3
kananmunaa
3 tl
suolaa
1 tl
valkopippuria
5 tl
maustepippuria
2
valkosipulinkynttä
250 g
vasikan sisäfileetä karkeaksi jauhettuna
650 g
possun lapaa karkeaksi jauhettuna
150 g
naudan maksaa
1 rkl
voita
pikku pikkelssikurkkuja
1
kananmuna voiteluun

Tarvikkeet

10 cm x 29 cm:n
kokoinen pateevuoka

Valmistusohjeet

  1. Valmista patee 1-2 vuorokautta ennen tarjoilua.
  2. Tee taikina. Ota voi ajoissa huoneenlämpöön pehmenemään. Sekoita jauhot ja voi käsin murumaiseksi seokseksi. Lisää suola. Kaada sekaan kylmä maito ja vaivaa, kunnes taikina on tasaista ja irtoaa käsistä. Laita jääkaappiin odottamaan.
  3. Marinoi vasikan suikaleet. Leikkaa 100 grammaa vasikan sisäfileetä suikaleiksi ja nosta ne pieneen kulhoon. Mausta suolalla, pippurilla, hienonnetulla timjamilla ja konjakilla. Laita jääkaappiin maustumaan.
  4. Tee täyte. Hienonna sipulit pieniksi. Sulata voi pannulla ja ruskista siinä sipulit. Lisää konjakki ja keitä kasaan, kunnes noin puolet on jäljellä. Kaada sipulit liemineen tilavaan kulhoon. Vatkaa kananmunat kevyesti ja lisää ne sipulien joukkoon. Mausta suolalla, valkopippurilla, maustepippurilla ja timjamilla. Murskaa joukkoon valkosipulinkynnet. Nosta jauhelihat mausteseoksen joukkoon ja sekoita käsin tasaiseksi. Laita jääkaappiin odottamaan.
  5. Leikkaa maksa kuutioiksi ja paista ne voissa pannulla kullanruskeiksi, mausta reilulla hyppysellisellä suolaa. Nosta odottamaan.
  6. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele vuoka. Kauli puolet taikinasta noin sentin paksuiseksi levyksi kevyesti jauhotetulla alustalla. Kierrä taikina kaulimen ympärille ja nosta vuokaan. Painele taikinaa hieman vuoan pohjaan niin, että alle ei jää ilmaa. Leikkaa taikina vuoan ulkoreunojen mukaan niin, että taikina ylittää vuoan sisäreunan noin 1,5 senttimetrillä.
  7. Levitä ensin vuoan pohjalle kerros jauhettua lihaa, painele se tiiviiksi ja sitten vapaasti pikkelssiä, maksaa ja vasikanlihaa pitkinä vuoan suuntaisina jonoina niin, että pateeta leikatessa muodostuu kuvioita.
  8. Levitä taas kerros jauhelihaa ja laita päälle muut ainekset. Jatka näin, kunnes kaikki ainekset on käytetty.
  9. Kauli loput taikinasta noin sentin paksuiseksi levyksi ja aseta kanneksi. Leikkaa taas niin, että reunaa jää noin 1,5 senttimetriä yli. Taita taikinoiden yhtymäkohta kiinni huolella ja paina lopuksi vielä haarukalla. Käytä loppu taikina koristeluun.
  10. Tee vielä foliosta kaksi pilliä ja työnnä ne kuoresta läpi ilmapiipuiksi. Voitele pinta kevyesti vatkatulla kananmunalla.
  11. Laita patee uuniin hieman keskitasoa alemmas ja anna paistua noin 70 - 80 minuuttia.
  12. Patee on valmis, kun tikulla pistettäessä tulee kirkasta nestettä. Jos kuori tummuu liikaa, laita päälle foliota.
  13. Anna pateen jäähtyä ja laita jääkaappiin ainakin vuorokaudeksi asettumaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt