Joulukalkkuna yrtti-omenatäytteellä - Reseptit - Ilta-Sanomat

Joulukalkkuna yrtti-omenatäytteellä

Ranskalainen joulukalkkuna on näyttävä joulupöydän kruunu.

Joulukalkkuna tuo vaihtelua joulukinkulle.

13.12.2016 12:55
Määrä1 kappaletta

Ainekset

  • 1 (n. 7 kg)

    iso kalkkuna

  • 340 g

    pekonia

  • 2

    sipulia

  • 4

    viipaletta vaaleaa leipää

  • 1 dl

    maitoa

  • 3

    valkosipulinkynttä

  • n. 15

    säilöttyä kastanjaa

  • 3

    omenaa

  • 3

    laakerinlehteä

  • 4

    rosmariinin oksaa

  • 4

    persiljan oksaa

  • 1 tl

    suolaa

  • 5 tl

    valkopippuria

Voitahna maustamiseen ja voiteluun

  • 100 g

    voita

  • 3

    valkosipulinkynttä

  • 1,5 tl

    suolaa

  • 1 tl

    valkopippuria

Tarvikkeet

  • suuri uunivuoka , mieluiten ritilällä varustettu

Valmistusohjeet

  1. Ota kalkkuna huoneenlämpöön neljä tuntia ennen valmistamista. Ota voi huoneenlämpöön pehmenemään. Laita uuni 175 asteeseen.

  2. Leikkaa pekoniviipaleet kolme senttiä leveiksi paloiksi ja paista pannulla ilman rasvaa, kunnes rasva on sulanut ja pekoni saanut rapeaa pintaa.

  3. Kuori ja leikkaa sipulit suurehkoiksi kuutioiksi. Pese ja leikkaa omenat kuutioiksi. Kuori kolme valkosipulinkynttä.

  4. Leikkaa leipäviipaleet, laita ne isoon kulhoon ja mittaa päälle maito. Kun leivät ovat pehmenneet, revi ne pieniksi paloiksi.

  5. Nosta sipulit ja omenat kulhoon, sekä kaada joukkoon pekoni rasvoineen. Nosta joukkoon kastanjat. Leikkaa joukkoon rosmariinin- ja persiljan oksat, sekä lisää laakerinlehdet. Laita joukkoon valkosipulinkynnet ja mausta suolalla ja valkopippurilla, sekoita.

  6. Tee voitahna. Laita voi paloina pieneen astiaan. Murskaa joukkoon valkosipuli ja mausta suolalla ja pippurilla.

  7. Levitä voita kalkkunan nahan alle rintapalojen päälle. Laita kolme teelusikallista voitahnaa kalkkunan sisään. Säästä loput voiteluun.

  8. Täytä kalkkuna. Nosta se vuokaan uuniritilän päälle selkäpuoli ylöspäin. Puolen tunnin kuluttua käännä kalkkuna rintapuoli ylöspäin ja laita takaisin uuniin puoleksi tunniksi.

  9. Laske lämpötila 150 asteeseen ja paista tunti/kilo, tai kunnes kalkkunan sisälämpötila on 75 astetta.

  10. Valele voitahnalla reilun tunnin välein. Iso kalkkuna kannattaa peittää foliolla, ettei rinta paistu liian nopeasti muuhun kalkkunaan verrattuna. Kun kalkkuna on kypsä ja reiden paksuimpaan kohtaan pistettäessä sisältä tulee kirkasta lientä, nosta kalkkuna uunista.

  11. Noin tunti ennen tarjoilua, valele pinta voitahnalla ja laita kalkkuna uuniin 220 asteeseen, kunnes se on saanut kauniin värin.

  12. Tarjoa vihreiden papujen kanssa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit