Tarte tatin

Klassikkojälkiruoka tarte tatin ei ole vaikea valmistaa.
  • 50 min
  • 4 hengelle

Ainekset

750 g-1000 g
kiinteämaltoisia omenoita esimerkiksi Pink Lady on hyvä
1,5-2 dl
sokeria
1-2 rkl
kanelia
60-70 g
voita (muutama reilu nokare)
400-500 g
voitaikinaa

Valmistusohjeet

  1. Kuori omenat. Poista kodat ja leikkaa omenat neljään osaan. Kaada puolet sokerista omenoiden joukkoon ja lisää kaneli. Sekoita.
  2. Ripottele loput sokeri uunin kestävän pannun pohjalle. Asettele omenat kauniisti limittäin paistinpannulle siten, että osa omenoista keskellä pannua saa olla vaikkapa kahdessa tai kolmessa kerroksessa.
  3. Asettele voinokareet tasaisesti omenoiden väleihin.
  4. Aseta pannu hellalle.
  5. Nyt seuraa piirakan tärkein vaihe: Omenoista irtoavan nesteen tulee karamellisoitua. Sen saa aikaiseksi paistamalla omenoita keskilämmöllä. Liian kuumalla sokeri palaa ja liian kylmällä se ei karamellisoidu.
  6. Kun liemi alkaa olemaan kauniin ruskeaa ja ”tiheäkuplaista”, siirrä pannu sivuun.
  7. Kauli voitaikina ohueksi levyksi ja levitä se omenoiden päälle tiiviiksi kanneksi.
  8. Pistele taikinaan muutamia reikiä, jotta höyry pääsee ulos.
  9. Nosta pannu 175-200 asteiseen uuniin noin 25-40 minuutiksi.
  10. Ota piiras ulos, lämmitä pannun pohjaa nopeasti hellalla ja kumoa ylösalaisin. Varo, ettei pannulla oleva kuuma liemi aiheuta palovammoja.
  11. Anna piirakan jäähtyä tovi ja tarjoile se vaniljajäätelön ja esimerkiksi kinuskikastikkeen kanssa.

Kommentit

    Näytä lisää