Rapeat maalaissämpylät

Sinäkin voit olla mestarileipuri. Kokeile näitä todella helppoja rapeita sämpylöitä.
  • 9 kappaletta

Ainekset

7,5 dl
haaleaa vettä
1 pss (11 g)
kuivahiivaa
3 tl
suolaa (kokeile esim. yrttisuolaa tai sienisuolaa)
13 dl
spelttihiivaleipäjauhoja

Valmistusohjeet

  1. Sekoita kuivahiiva ja suola jauhoihin. Kaada joukkoon vesi ja sekoita lusikalla tai haarukalla löysäksi taikinaksi.
  2. Älä ihmettele sitä, että vesi on haaleaa. Taikinalle tehdään kylmäkohotus jääkaapissa, joka tekee taikinaan sopivasti ilmakuplia ja kuohkeutta.
  3. Nosta taikina jääkaappiin yöksi tai anna sen muhia vähintään 8 tuntia kylmässä.
  4. Kuumenna uuni 235 asteeseen.
  5. Lusikoi kahden lusikan avulla korkeita kekoja pellille leivinpaperin päälle. Tee enemmän korkeita kekoja kuin matalia ja leveitä. Taikina leviää uunissa vähän.
  6. Sämpylöitä tulee 9 kappaletta, jotka mahtuvat tavallisen kokoiselle pellille. Voit halutessasi ripotella päälle siemeniä tai hiutaleita, jos haluat.
  7. Kun uuni on kuuma, nosta pelti uuniin. Paista 20 minuuttia. Kypsä sämpylä kumisee pohjasta koputtaessa.
  8. Nosta jäähtymään. Tarjoile vähän lämpiminä.
  9. Voit myös pakastaa sämpylät. Kun pakastat ne heti paistamisen jälkeen, ne pitävät tuoreutensa myös sulatusvaiheessa. Ota sämpylät suoraan pakkasesta 100 asteiseen uuniin sulamaan. Näin saat rapsakoita sämpylöitä.

Kommentit

    Näytä lisää