Ranskalainen jauheliha-perunavuoka eli hachis parmantier au fromage

Ranskalainen kotiruoka muistuttaa tässä ohjeessa kovasti suomalaista liha-perunalaatikkoa.
  • 45 min
  • 4-6 hengelle

Ainekset

1 kg
perunoita
¼
purjoa
1 dl
tuoretta persiljaa hienonnettuna
1
valkosipulinkynsi
½ dl
tuoretta timjamia hienonnettuna
oliiviöljyä
700 g
sika-nautajauhelihaa
1 tl
suolaa
valkopippuria myllystä
2
munankeltuaista
1 dl
keitinlientä
1,5 dl
maitoa
2 rkl
ranskankermaa
hyppysellinen muskottipähkinää
½ tl
suolaa
1,5 dl
juustoraastetta (Emmental tai Gruyère)

Valmistusohjeet

  1. Perinteisesti tähän arkiruokaan jauhetaan ylijäänyt, jo kypsennetty liha, mieluiten possua, nautaa ja riistaakin. Nyt se tehdään valmiista jauhelihasta, johon saadaan makua yrteistä.
  2. Huuhdo ja kuori perunat ja laita ne keittymään suolattuun veteen. Kun perunat ovat valmiita, kaada keitinliemi pois, mutta säästä 1 dl keitinlientä.
  3. Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen.
  4. Leikkaa purjo viipaleiksi. Hienonna yrtit ja valkosipulinkynsi.
  5. Kuullota purjo paistinpannulla niukassa oliiviöljyssä, lisää jauheliha vähitellen pannulle kovalla lämmöllä, jotta se ruskistuu rapeaksi. Lisää joukkoon valkosipuli.
  6. Mausta suolalla (1 tl) ja pippurilla, ota pannu liedeltä.
  7. Erottele keltuaiset ja lisää ne jauhelihan joukkoon. Lisää yrtit ja sekoita. Kaada jauheliha uunivuokaan.
  8. Muusaa keitetyt perunat ja lisää keitinliemi, maito ja ranskankerma. Sekoita tasaiseksi. Mausta suolalla ja muskottipähkinällä. Lisää 1 dl juustoraastetta ja sekoita.
  9. Kaada perunamuusi jauhelihan päälle. Ripottele päälle loput juustoraasteet ja laita uuniin noin 15 minuutiksi, kunnes pinta on saanut kauniin värin.
  10. Sikke Sumari valmisti ruuan ja kuvasi sen kirjasta Tarte Tatin.

Kommentit

    Näytä lisää