Ainekset Pohja
4,5 dl
jauhoja
2 rkl
sokeria
2
hyppysellistä suolaa
125 g
voita
¾ dl
kylmää vettä
Täyte
3
sitruunaa (yhden kuoret, kahden mehut, yksi koristeluun)
3
munankeltuaista
4 rkl
maissijauhoa
2 dl
sokeria
2 dl
maitoa
50 g
voita
2 dl
kuohukermaa viimeistelyyn
minttua
Valmistusohjeet
Kuumenna uuni 200 asteeseen.
Tee pohja. Mittaa jauhot, suola ja sokeri kulhoon. Paloittele joukkoon voi ja nypi se jauhojen joukkoon, kunnes seos on tasaisen ryynimäinen. Kaada joukkoon vesi kahdessa osassa ja vaivaa taikina tasaiseksi. Painele taikina voideltuun vuokaan.
Aseta sen päälle leivinpaperi ja kaada päälle kuivia herneitä tai riisiä painoksi. Laita uuniin paistumaan noin 20 minuutiksi, kunnes pohja on täysin kypsä. Poista herneet ja leivinpaperi ja laita uuniin vielä 5 minuutiksi.
Tee täyte sillä aikaa, kun pohja on uunissa.
Pese sitruunat huolella. Käytä mieluiten luomusitruunoita. Raasta toisen sitruunan kuori raastimen hienoimmalla terällä. Purista molemmista sitruunoista mehut. Säästä kolmas sitruuna koristeluun.
Erottele munista keltuaiset kulhoon ja vispaa niiden rakenne kevyesti rikki.
Mittaa laakeaan pannuun tai kattilaan maissijauho ja sokeri. Vispaa joukkoon maito ja sitruunamehu.
Laita liesi päälle keskilämmölle ja kuumenna sitruunatäyte kokoajan vispaten, kunnes se on paksua ja kiehuu kuplimalla.
Ota pannu liedeltä ja ota täytteestä 1,5 dl:n verran erilleen ja kaada se keltuaisten joukkoon pikkuhiljaa samalla vispaten. Kaada keltuaisseos pannuun täytteen joukkoon vispaten.
Lisää voi pieninä kuutioina ja sen jälkeen sitruunankuoret.
Nosta pannu taas liedelle lämpiämään ja kuumenna seosta pienellä lämmöllä noin 2 minuuttia vispaten. Kaada seos jäähtyneen piirakkapohjan päälle, anna hetki jäähtyä ja laita jääkaappiin jähmettymään, vähintään neljäksi tunniksi.
Tarjoa kermavaahdon kera ja koristele mintun lehdillä sekä sitruunan paloilla.