Naked piparijäätelökakku

”Alaston” jäätelökakku tehdään piparkakkutaikinasta.
  • 12 hengelle
Ainekset

Hunajapiparitaikina

250 g
voita
2 dl
fariinisokeria
2 tl
kanelia
1 tl
inkivääriä
1 tl
neilikkaa
2 tl
kardemummaa
200 g
kiinteää kotimaista tölkkihunajaa
2
munaa
1 dl
kermaa
3 tl
soodaa
10 -10 ½ dl
karkea- tai erikoisvehnäjauhoja

Valmistusohjeet

  1. Kiehauta isossa kattilassa voi, fariinisokeri ja mausteet, anna kiehua 5 minuuttia koko ajan sekoittaen.
  2. Ota kattila pois liedeltä ja lisää kuumaan seokseen hunaja, sekoita kunnes se sulaa.
  3. Vatkaa jäähtyneeseen seokseen yksitellen munat, kerma, joihin sooda on sekoitettu. Lisää jauhot vähitellen vatkaten, mutta älä vatkaa turhaan, kun kaikki jauhot seassa ja taikina on tasaista.
  4. Laita taikina peitettynä ulos tai jääkaappiin jähmettymään vähintään pariksi tunniksi.
  5. Kauli jääkaappikylmä taikina 2-3 mm:n vahvuiseksi levyksi jauhotetulla pöydällä.
  6. Ota taikinasta haluamillasi muoteilla piparkakkuja pellille leivinpaperin päälle väljästi irti toinen toisistaan.
  7. Paista 200-asteisen uunin toiseksi ylimmällä tasolla 6 minuuttia piparien paksuudesta riippuen varo, että piparit eivät pala.

Kakku

1 annos
hunajapiparitaikinaa
250 g
voita
2 dl
fariinisokeria
2 tl
kanelia
1 tl
inkivääriä
1 tl
neilikkaa
2 tl
kardemummaa
200 g
kiinteää kotimaista tölkkihunajaa
2
munaa
1 dl
kermaa
3 tl
soodaa
10–10 ½ dl
karkea- tai erikoisvehnäjauhoja

Kostutus

1–2 dl
vaniljasokerilla maustettua maitoa

Täyte

2 l
appelsiinijäätelöä
1 ½ dl
mantelirouhetta
150 g
appelsiinimarmeladia

Koristeeksi

2–3
jäätelöpalloa
1 dl
mantelilastuja
1 dl
tähtikaramelleja
tomusokeria
1 dl
kinuskikastiketta

Valmistusohjeet

  1. Valmista hunajapiparitaikina yllä olevan ohjeen mukaan. Huom. Koko taikina ei tähän kulu, joten lopusta leivot näppärästi hunajapipareita.
  2. Kauli taikina 3 mm:n paksuiseksi levyksi. Voit kaulia taikinan suoraan leivinpaperin tai silikonialusen päälle.
  3. Ota taikinasta 2 kpl halkaisijaltaan 22 cm:n kokoista pyöreää levyä. Käytä apuna esim. ruokalautasta. Ota myös 2 kpl n. 16 cm:n kokoista pyöreää levyä, tee ne esim. kahvikupin asetin avulla ja 1 kpl pieni pyörylä, halkaisijaltaan n. 10 cm esim. isoreunaisella juomalasilla.
  4. Paista nämä pohjat (isot erikseen ja pienemmät yhdellä pellillä) 200-asteisen uunin keskitasolla 6–8 min ajan. Anna jäähtyä. Asettele pohjalevy pahville tms. tukevalle suoralle aluselle. Kostuta levyä halutessa vaniljamaidolla.
  5. Laita pohjalevylle 2–3 cm:n paksu kerros jäätelöä viipaleina koko alueelle reunoihin asti. Levitä päälle mantelirouhe ja appelsiinimarmeladi.
  6. Laita toinen iso piparilevy päälle (kostuta) ja laita tämän jälkeen keskikokoisen levyn kokoinen jäätelökerros ja tee muu täyte kuten edellä. Tee vielä toinen samanlainen keskikokoinen kerros.
  7. Viimeiseksi kavenna taas täytteen määrää halkaisijaltaan pienimmälle kerrokselle. Pienin levy jää kakun päälle.
  8. Laita kakku heti pakastimeen. Jäisenä voit laittaa sen päälle muovipussin.
  9. Ennen tarjoilua, nosta kakku tarjoilualustalle, laita päälle pari jäätelöpalloa, ripottele manteli-lastuja ja tähtikaramelleja, sihtaa tomusokeria ja valuta kinuskikastiketta koko luomuksen ylle.

Kommentit

    Näytä lisää