Jouluinen pähkinä-hedelmäleipä

Mantelit, pistaasit ja kuivatut hedelmät sopivat leipään.
2 leipää

Ainekset

Hedelmätahna

1 dl
kuivattuja karpaloita
1 dl
kuivattuja luumuja
4 rkl
sokeria
1 dl
vettä
½ dl
maltaita
1 tl
jauhettua inkivääriä
1 tl
jauhettua neilikkaa

Taikina

7 dl
puolikarkeita vehnäjauhoja
1 dl
riihiruisjauhoja (tavalliset sihtiruisjauhot käyvät myös)
1 dl
mallasjauhoja
1 pss
(11 g) kuivahiivaa
3 tl
suolaa
1 dl
kokonaisia manteleita
½ dl
kuorittuja pistaaseja
n. 3-4 dl
kylmää vettä

Valmistusohjeet

  1. Mittaa hedelmätahnan aineet kattilaan ja kiehauta. Jäähdytä täysin kylmäksi ennen käyttöä.
  2. Sekoita kulhossa jäähtynyt hedelmätahna ja kaikki kuivat aineet manteleita ja pähkinöitä lukuun ottamatta.
  3. Lisää vettä vähitellen ja vaivaa taikinaa. Taikinan kosteus on oikeanlainen, kun se takertuu hieman kulhon pohjaan.
  4. Vaivaa taikinaa noin 15–18 minuuttia, kunnes se on elastinen ja kauniin kiiltävä. Lisää kokonaiset mantelit ja pähkinät taikinaan ja vaivaa vielä noin minuutin ajan.
  5. Laita taikina kevyesti jauhotettuun kulhoon lepäämään liinalla peitettynä noin tunniksi tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.
  6. Esilämmitä uuni 230 asteeseen. Laita uunin pohjalle kuumuuden kestävä astia puolilleen vettä, jotta uuniin muodostuu kosteutta.
  7. Jaa taikina kahteen samankokoiseen palaan. Tee taikinapalasta noin 20 x 20 cm:n kokoinen neliö ja taputtele siitä kaikki ilma pois.
  8. Taita tämän jälkeen taikinan toinen reuna keskelle ja toinen sen päälle. Käännä taikinaa 90 astetta ja toista taittelu, kunnes leivän muoto on kirjekuorimainen.
  9. Siirrä muotoiltu leipä kohoamaan pellille ja muotoile toinen taikinapala samoin.
  10. Anna leipien kohota liinan alla kaksinkertaisiksi.
  11. Jauhota kohonneet leivät kevyesti ja laita uuniin paistumaan. Heitä uunin pohjalle vielä pari desiä kuumaa vettä, jotta kosteutta muodostuu välittömästi uuniin. Paista 10 minuuttia, laske sitten uunin lämpötila 210 asteeseen ja paista 20 minuuttia. Ota vesiastia pois uunista ja paista vielä n. 5-8 minuuttia.
  12. Valmiiden leipien pinta saa olla hieman tummunut. Jäähdytä leivät ritilällä.

Kommentit

    Näytä lisää