Reseptit

Itse tehdyt croissantit

Ihanat croissantit vaativat aikaa, mutta hurmaavat maullaan!
  • 3 päivää

Ainekset


Taikina:
8 dl
(500 g) hienoja vehnäjauhoja
1 ½ dl
(140 g ) vettä
1 ½ dl
(140 g) täysmaitoa
½ dl
(55 g) sokeria
40 g
suolatonta voita
1 pss
noin 12 g kuivahiivaa
3/4 tl
suolaa

Muut:
280 g
suolatonta voita
1
kananmuna
1 tl
vettä

Valmistusohjeet

  1.  Päivä 1:

    Valmista taikina. Sekoita taikinan ainekset keskenään (älä lämmitä nestettä) ja vaivaa taikinaa muutama minuutti, kunnes siihen muodostuu hyvin kevyt sitko. Liian vahva sitko tekee taikinan muokkamisesta hankalaa seuraavana päivänä, joten vaivaa kohtuudella, muuta minuutti riittää hyvin. Muotoile taikinasta litteä pallo ja peitä astia tuorekelmulla. Säilytä taikinaa jääkaapissa seuraavaan päivään.
  2. Päivä 2:

    Leikkaa jääkaappikylmä voi pituussuunnassa noin 1 cm:n paksuisiksi levyiksi. Asettele voipalat vieriviereen voipaperille niin että ne muodostavat 15 x 15 cm:n neliön. Peitä voipalat sitten toisella leivinpaperilla ja moukaroi voilevyä kaulimella kunnes se on 19 x 19 cm:n kokoinen. Voit leikata ja siistiä reunat ja lisätä reunalta leikatun voin levyn päälle ja jatkaa moukarointia kunnes levy on kooltaan 17 x 17 cm ja kauli se tasaiseksi. Pane voilevy jääkaappiin odottamaan. Voin tulee olla kylmää ja jähmää kun lisäät sen taikinan väliin.

    Ota taikina jääkaapista ja kauli siitä 26 x 26 cm:n kokoinen neliö. Voit tasoittaa reunat suoriksi käsin taputtelemalla. Nosta voilevy jääkaapista ja asettele se taikinalle niin, että voilevyn kulmat osuvat taikinalevyn reunojen puoliväleihin. Taittele taikinan kulmat keskelle niin että taikinakulman kärki osuu voilevyn keskelle. Taikinakulmien reunojen tulisi mennä hieman päällekkäin. Painele reunat kevyesti kiinni kädelläsi.

    Kauli taikinasta seuraavaksi kevyesti jauhotetulla pöydällä n. 20 x 60 cm:n suorakaide. Kääri se kasaan: käännä kolmannes keskelle päin ja loput taikinasta sen päälle. Peitä tuorekelmulla ja pane jääkaappiin puoleksi tunniksi.

    Ota taikina jääkaapista ja kauli jälleen n. 20 x 60 cm:n suorakaide ja taittele kolmeen kerrokseen kuten aiemmin. Painele taikina jälleen jääkaappiin puoleksi tunniksi. Ota taikinalevy jääkaapista ja toista kauliminen ja taittelu vielä kerran ja jätä se jääkaappiin kelmulla peitettynä yön yli.
  3. Päivä 3:

    Tänään niitä croissanteja vihdoin tehdään. Nosta taikina pöydälle niin, että sen lyhyt reuna on taas sinua kohti. Kauli taikina 20 x 110 cm:n levyksi. Jos taikina on kovin kimmoisaa ja vetäytyy takaisin mykkyrälle, voit taittaa sen kolmeen osaan ja panna jääkaappiin 10-20 minuutiksi, avata taitokset ja jatkaa kaulimista. Kun taikinalevy on kaulittu, nosta sitä kevyesti pöydältä jotta se saa palautua muotoonsa ennen croissanttien leikkaamista. Taikinalevyn pituus pitäisi nyt olla nyt noin 100 cm.

    Merkitse taikinapyörän tai veitsen avulla taikinan yläreunaan merkit 12,5 cm:n välein. Mittaa sitten alareunasta ensin 6,5 cm ja tee ensimmäinen merkintä. Jatka sitten alareunan merkkien tekemistä 12,5 cm välein. Tämä voi kuulostaa pikkutarkalta, mutta oikeastaan tämä on hyvin yksinkertainen taa saada taikinasta tasaisia kolmikulmioita. Leikkaa taikina kolmikulmion mallisiksi paloiksi merkintöjä apuna käyttäen.

    Kauli kolmikulmainen taikinanpala kevyesti kaulimella hieman pidemmäksi rullaamalla kaulimella kertaalleen yli. Leikkaa sitten pieni ½-1 cm:n viilto lyhyen reunan keskelle. Voit levittää taikinaa hieman tästä vekistä rullatessasi kohti kapeinta kärkeä. Tee rullasta riittävän tiivis, jotta kerrokset tarttuvat toisiinsa, mutta älä liiskaa rullaa liialla voimalla.
  4. Paistaminen:

    Asettele rullatut croissantit leivinpaperilla vuoratulle pellille. Jätä riittävästi väliä jotta ne saavat vapaasti paisua.

    Sekoita kananmuna ja 1 tl vettä tasaiseksi. Voitele croissantit kevyesti. Pane sitten vedottomaan, 24-26 asteiseen tilaan (esim. uuniin jonka olet ensin kevyesti lämmittänyt ja sitten kytkenyt pois päältä). Tämä vaihe kestää noin 2 tuntia ja sen lopussa croissanttien taikinakerroksien pitäisi hieman jo erottua leikkuupinnoilla sivusta katsottuna. Nosta croissantit uunista ja esilämmitä uuni noin 200-asteeseen. Juuri ennen paistamista croissantit voidellaan uudelleen kananmuna-vesiseoksella. Paista croissantteja noin 18-20 minuuttia. Laske lämpötilaa, jos ne vaikuttavat tummuvan liian nopeasti. Tämä on vaihe, joka on vahvasti riippuvainen omasta uunistasi ja opit ajan myötä säätämään uunin lämpötilan sopivaksi. Ota valmiit croissantit uunista ja anna niiden levätä pari minuuttia ennen kuin nostat ritilälle jäähtymään.
Resepti on Hanna Stoltin kirjasta Aamupala - hyvinvointi alkaa aamusta (Readme 2015). Kirjassa on myös havaintokuvat taikinan taittelemisesta sekä lähes 140 reseptiä aamun parhaisiin hetkiin.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Näistä esineistä maksetaan kirpputorilla hunajaa – hinnat jopa korkeammalla kuin uutena kaupassa

    2. 2

      WSJ: Uusi kauhujärjestö nousemassa Isisin tilalle – ”Jihadisteilla on kuherruskuukausi”

    3. 3

      Olli Lindholm sanoo suoran mielipiteensä The Voice of Finlandin tuomaristosta – asiat muuttuivat parempaan suuntaan Michael Monroen lähdön jälkeen

    4. 4

      Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

    5. 5

      Katja Ståhl purskahtaa Selviytyjissä lohduttomaan itkuun – kirje kotoa tuottaa karvaan pettymyksen: ”V***ttaa ihan sairaasti”

    6. Näytä lisää
    1. 1

      EVS: Tämän takia Jenni Vartiainen ei käy enää uimahalleissa

    2. 2

      Blogi: Janni Hussi osti leipää tuntemattomalle naiselle – kauppareissu sai yllättäen härskin käänteen: ”Tuli hyväksikäytetty olo”

    3. 3

      Harkimo on perustamassa uutta yhdistystä: Liike Nyt ry:n tiedoista paljastuu kiinnostava nimi

    4. 4

      Raju Temptation Island -kohtaus järkyttää somessa – oliko tämä paljastus pariskunnan yksityiselämästä liikaa?

    5. 5

      Isoisä ja aikuinen lapsenlapsi harrastivat yhteisymmärryksessä seksiä – harvinainen rikostuomio

    6. Näytä lisää
    1. 1

      Katariina sai selville hirvittävän totuuden omasta pojastaan vasta, kun poika kuoli yllättäen 23-vuotiaana

    2. 2

      Koulussa huomattiin, ettei 10-vuotias osannut lukea eikä kirjoittaa – taustalta paljastui vanhempien järkyttävä salaisuus

    3. 3

      Nuori nainen työskenteli Lidlissä osa-aikaisena myyjänä – jakoi Instagramissa kuvia järjettömän ylellisestä elämästään: Poliisi sai rysän päältä kiinni

    4. 4

      Tuomas Enbuske nosti esiin mielettömän porsaanreiän suomalaisessa Haluatko miljonääriksi? -visassa – oljenkorsi voikin olla järjettömän hyödyllinen

    5. 5

      Sara Forsberg lihoi 22 kiloa – sulkeutui kotiinsa ahmimaan pizzaa: ”Kaikki ympärilläni romahti”

    6. Näytä lisää