Ainekset
Pohja:
3 dl
vehnäjauhoja
2 ½ dl
täysjyvävehnäspelttivehnäjauhoja
200 g
huoneenlämpöistä voita
½ dl
intiaanisokeria tai tavallista sokeria
½ tl
leivinjauhetta
vähän kylmää vettä
Omenatäyte:
7-8
kotimaista omenaa
Karamellikastike:
100 g
voita
2 rkl
vettä
2 dl
intiaanisokeria tai katso LUE VINKKI! -alta
½ tl
kanelia
1/4 tl
muskottipähkinää jauhettuna
hyppysellinen vaniljajauhetta, loraus vaniljauutetta tai ½ vaniljatangon sisukset
voit myös käyttää piparkakkumausteseosta
Valmistusohjeet
Sekoita pohjan aineet sormilla nyppimällä. Lisää vähän vettä lopussa sen verran, että taikinasta tulee kiinteä.
Kääri taikina kelmuun ja nosta jääkaappiin jähmettymään pariksi tunniksi.
Kauli taikina 30-35 cm kokoiseksi kiekoksi. Asettele se 30 cm:n kokoiseen piirakkavuokaan niin, että piirakalle jää myös reunat.
Laita uuni kuumenemaan 170 asteeseen alalämmölle.
Leikkaa omenat siivuiksi ja asettele ne pohjan päälle.
Kuumenna kattilassa voi, vesi, intiaanisokeri ja mausteet. Anna porista minuutin verran ja nosta levyltä.
Kaada karamellikastike omenoiden päälle. Nosta uuniin. Paista alalämmöllä 10-15 minuuttia ja käännä lämpö tasalämmölle. Jatka paistamista vielä noin 30 minuuttia.
Anna piirakan jäähtyä useita tunteja ennen syömistä. Se on parasta jähmetyttyään ja huoneenlämpöisenä.
Vinkkejä!
Tee lisukkeeksi rahka-vaniljakastike tai jogurtti-vaniljakastike. Hapan kastike sopii äkkimakean karamellipiirakan kanssa.
Intiaanisokeri on erittäin voimakkaan makuista. Jos haluat korvata sen esim. fariini-, muskovado- tai palmusokerilla niin sekin onnistuu. Tai voit hyvin käyttää osan valkoista sokeria ja osan ruskeaa.