Vadelma-raparperigalette ja inkivääri-vaniljasiirappia

Vadelmagalette on ihana leivonnainen ja  tuo tullahduksen Ranskaa jälkiruokapöytään.
  • 6 annosta

Ainekset


Taikina:
50 g
täysjyväspelttijauhoja
150 g
puolikarkeita spelttijauhoja
2 rkl
ruokosokeria
1/4 tl
suolaa
2
keltuaista
100 g
kylmää voita
2-4 rkl
jääkylmää vettä

Makusiirappi:
1/4
osa vaniljatankoa
3 cm:n
pala tuoretta inkivääriä
1 dl
ruokosokeria
1 dl
vettä

Täyte:
200 g
raparperia
200 g
pakastevadelmia
3 rkl
ruokosokeria
1 rkl
maissitärkkelystä

Lisäksi:
1
kevyesti vatkattu kananmuna
2 rkl
ruokosokeria

jäätelöä, kermavaahtoa tai tomusokerilla maustettua turkkilaista jogurttia tarjoiluun

Valmistusohjeet

  1. Valmista taikina sekoittamalla isossa kulhossa jauhot, sokeri, suola ja kevyesti vatkatut keltuaiset.
  2. Leikkaa kylmä voi isoiksi kuutioiksi ja nypi se jauhoseoksen joukkoon, kunnes seos muodostaa taikinaan. Älä työstä taikinaa liikaa, ettei sitkoa muodostu. Taikinaan saa jäädä pieniä voipaakkuja. Lisää tarvittaessa vettä, mikäli taikina on liian kuivaa.
  3. Muotoile taikina palloksi ja kelmuta. Anna levätä jääkaapissa vähintään 30 minuuttia. Taikina säilyy hyvänä jääkaapissa pari päivää.
  4. Valmista makusiirappi taikinan levätessä. Raaputa vaniljatangosta siemenet pieneen kattilaan, laita kattilaan myös itse tanko. Pese ja leikkaa inkivääri pieniksi paloiksi, lisää kattilaan sokerin ja veden kanssa. Kiehauta ja anna maustua vähintään 30 minuuttia.
  5. Lämmitä uuni 175 asteeseen.
  6. Valmista täyte juuri ennen taikinan kaulimista paloittelemalla raparperi ja sekoittamalla palat täytteen muiden ainesten kanssa kulhossa.
  7. Ota taikina jääkaapista ja jauhota työtaso. Kaulitse taikinasta pyöreä, 1/2 sentin paksuinen levy. Nosta varovasti leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
  8. Levitä täyte taikinan päälle jättäen reunoille tilaan noin 2 cm.
  9. Taittele reunat ja vatkaa kananmuna. Voitele reunat munalla ja ripottele reunoille myös sokeria.
  10. Paista uunissa noin 50 minuuttia voidellen makusiirapilla paiston puolessa välissä pariin kertaan.
  11. Nosta galette uunista ja voitele taas makusiirapilla, kaada myös noin 1/2 dl tasaisesti täytteen joukkoon.
  12. Säästä 1/2 makusiirapista tarjoiluun. Anna jäähtyä noin 20 minuuttia. Tarjoile makusiirapin ja halutessasi vaniljajäätelön, kermavaahdon tai tomusokerilla maustetulla turkkilaisella jogurtilla.

    Galette säilyy hyvänä seuraavaan päivään. Säilytä se leivinpaperin alla huoneenlämmössä.

Kommentit

    Näytä lisää