Joululeipä

Rukiinen joululeipä on kiva joulunajan tuliainen.

Ainekset

0,5 l
kaljaa
0,5 kg
ruisjauhoja
1 l
maitoa
75 g
hiivaa
1 rkl
suolaa
2 rkl
hienonnettua fenkolia
2 rkl
pomeranssinkuorta
4 dl
siirappia
100 g
leivontamargariinia
2 kg
vehnäjauhoja
Voitelu:
sokeri- tai siirappivettä

Valmistusohjeet

  1. Sekoita kalja ja ruisjauhot taikinakulhossa. Anna seoksen seisoa useita tunteja huoneenlämmössä, mielellään yön yli.

  2. Lisää seuraavana päivänä lämmin maito, murennettu hiiva, mausteet ja siirappi. Sekoita hyvin ja lisää jauhoja.

    Alusta taikina hyvin, niin että se irtoaa kulhon reunoista. Lisää alustamisen lopuksi pehmeä rasva ja sekoita. Kohota taikina kaksinkertaiseksi.

  3. Jaa taikina osiin ja pyöritä limpuiksi. Kohota limput pelleillä liinan tai muovin alla, pistele haarukalla ja voitele tukevalla siirappivedellä. Kypsennä leipiä 200 asteessa noin 40 minuuttia.

Kommentit

    Näytä lisää