Munkit

Hillolla täytetyt munkit maistuvat taivaallisilta!

Ainekset

50 g
tuorehiivaa
1 tl
suolaa
1 1/2 dl
sokeria
(1
muna)
1 rkl
kardemummaa
4 dl
kädenlämpöistä maitoa
11-13 dl
vehnäjauhoja
100 g
pehmeää voita

Valmistusohjeet

  1. Leivo aineksista pehmeä pullataikina ja kohota se lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Jos täytät vasta paistetut munkit, leivot täyteettömiä munkkeja tai munkkirinkilöitä, leivo taikinasta n. 20 pikkupullaa ja nosta kohoamaan.
  2. Jos haluat täyttää munkit ennen paistoa, leivo taikinasta kaksi levyä. Nosta toiselle taikinalle n. 16 nokaretta hilloa sopivin välein. Nosta toinen taikinalevy hillolevyn päälle. Paina pyöreällä muotilla (esim juomalasilla) taikinasta munkkeja irti. Katso, että hillo jää keskelle. Kohota.

  3. Ylijäämätaikinasta voit esim. tehdä munkkirinkilöitä. Parhaiten ne onnistuvat leipomalla ensin pyöreitä pullia, jotka kohotetaan. Vasta juuri ennen paistoa työnnä sormet pullan läpi ja muotoile käsissä rinkuloiksi. Kun niissä ei ole saumaa, ne eivät aukene paiston aikana.
  4. Kuumenna öljy 180 asteeseen. Kun pala vaaleaa leipää ruskistuu kullanruskeaksi muutamassa minuutissa, on öljy riittävän kuumaa. Savuava öljy on liian kuumaa, siirrä pois liedeltä. Liian kylmässä öljyssä paistettaessa munkit imevät itseensä rasvaa ja maistuvat tosi rasvaisilta.

  5. Nosta munkit kuumaan rasvaan, varo roiskeita! Paista munkit kauniin ruskeiksi. Käännä tarvittaessa. Nosta kypsät munkit talouspaperille valumaan. Käytä apuna metallista reikäkauhaa. Muovinenkin käy, kunhan se on tehty kestämään 200°C!

  6. Kierittele munkit lämpiminä sokerissa. Jos pakastat munkit, sokeroi ne vasta sulatuksen jälkeen. Paistetut munkit voi täyttää tasaisella hillolla, esim. omenasoseella pursotinpussin ja ohuen kapean pursoteterän avulla. Sokeroi vasta täyttämisen jälkeen.

  7. PIDÄ MUNKINPAISTOSSA KATTILAN KANTTA LÄHELLÄ. JOS ÖLJY LEIMAHTAA TUKAHDUTA SE KANNELLA, EI VEDELLÄ! ÄLÄ KOSKAAN KÄYTÄ LIESITUULETINTA UPPOPAISTON AIKANA!

    Vinkki: Munkinpaistoon käy auringonkukka- tai rypsiöljy hyvin. Myös kookosrasvaa voi käyttää.

Kommentit

    Näytä lisää