Kokonainen kala wokissa - Reseptit - Ilta-Sanomat

Kokonainen kala wokissa

Kokonainen kala valmistetaan aasialaiseen tapaan wokissa.

17.4.2002 10:15

Ainekset

  • 1,75 -2 kg

    kokonainen kala, esim. siika

  • 2 1/2 rkl

    riisiviiniä tai kuivaa sherryä

  • 2 1/2 rkl

    hienonnettua inkivääriä

  • 1/2 tl

    suolaa

  • 15 g

    kuivattuja tummia sieniä (korvasieniä, suppilovahveroita)

  • öljyä paistamiseen

  • 2 kpl

    kevätsipulia

  • 4 kpl

    valkosipulin kynttä

  • 1 1/2 rkl

    chilipaputahnaa (toban jiang)

  • 5 dl

    kanalientä

  • 1 1/2 rkl

    soijaa

  • 2 tl

    sokeria

  • 1 rkl

    kiinalaista mustaa viinietikkaa

  • 1 rkl

    maissijauhoja

  • 2

    kevätsipulin vihreät varret

Valmistusohjeet

  1. Leikkaa puhtaan kalan kummallekin puolelle syvät viillot lähes ruotoihin saakka noin 2 cm välein. Sekoita 1 rkl riisiviiniä, 2 rkl inkivääriä ja suola. Hiero sekoitus kalan pintaan ja viiltoihin. Marinoi kalaa noin 30 min. Pyyhi sitten ylimääräinen marinadi pois. Liota sieniä kylmässä vedessä 20 minuuttia, purista kuivaksi ja suikaloi.

  2. Täytä 1/4 osa wokkipannusta öljyllä ja kuumenna se 190 asteiseksi, tai kunnes leipäpala paistuu 10:ssä sekunnissa kullanruskeaksi kun sen tiputtaa öljyyn. Laske kala pyrstöstä kiinnipitämällä öljyyn varovasti taivuttamalla sitä niin että viillot aukeavat. Anna kalan paistua noin 5 minuuttia niin, että nahka muuttuu kullanruskeaksi.

  3. Ota pois öljystä ja anna ylimääräisen rasvan imeytyä talouspaperiin, pidä lämpimänä uunissa. Kaada ylimääräinen öljy pois pannusta niin, että pannuun jää 1,5 tl öljyä.

  4. Lämmitä öljy pannussa ja wokkaa kevätsipulia, jäljelle jäänyttä inkivääriä, valkosipulia ja chilipaputahnaa noin 10 sekuntia. Lisää sienet ja jäljelle jäänyt riisiviini, kanaliemi, soija ja sokeri.

  5. Nosta lämpötila kiehumispisteeseen, lisää kala liemeen ja nosta jälleen kiehuvaksi. Keitä kalaa n. 10 - 12 minuuttia kunnes kala on kypsää. Siivilöi liemi ja kiehauta. Lisää maissijauhoon vähän vettä ja sakeuta kastike. Kaada kastike kalan ja kevätsipulien päälle. Tarjoa lisänä keitettyä riisiä.

  6. Resepti kirjasta: Deh-TA Hsiung ja Nina Simonds: Food of China (kirja on saatavilla esim. amazon.comista, hinta n. 28$)

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit