Katkarapubordelaise ja yrttirisottoa

Katkarapukastike ja yrttirisotto sopivat täydellisesti yhteen.

3.2.2003 13:14

Ainekset

  • 500 g

    kokonaisia katkarapuja

  • 100 g

    voita

  • 2 rkl

    tomaattipyreetä

  • 1/2

    sipuli

  • 1/2

    porkkana

  • 1/2

    palsternakka

  • 1 l

    kanalientä

  • 2 oksaa

    timjamia

  • suolaa

  • valkopippuri

  • 2

    laakerinlehteä

  • 200 g

    ravunpyrstöjä

  • 1/2

    porkkana

  • 1/2

    sipuli

  • 1/2

    palsternakka

  • 2 dl

    kuohukermaa

  • 3 dl

    rapulientä

  • 1/2 dl

    hienonnettua ruohosipulia

  • 4 cl

    konjakkia

  • 50 g

    voita

  • <b>Yrttirisotto:</b>

  • 1

    sipuli

  • 3,5 dl

    risottoriisiä

  • 8 dl

    vettä

  • 2-3 rkl

    äyriäisfondia

  • 100 g

    voita

  • 0,5-1 dl

    raastettua parmesanjuustoa

  • suolaa ja pippuria

  • yrttejä hienonnettuna

  • oliiviöljyä

Valmistusohjeet

  1. Sulata jäiset katkaravut ja kuori ne. Laita pyrstöt vielä jääkaappiin odottamaan vuoroaan. Kuori sipuli ja juurekset ja pilko puolet niistä reiluiksi kuutioiksi. Sulata kattilassa voi ja freesaa ravunkuoret voissa. Lisää kattilaan juurekset, sipuli, kanaliemi ja mausteet. Anna liemen porista hiljalleen noin puoli tuntia. Siivilöi liemi ja jatka keittämistä, kunnes liemestä on jäljellä noin 3 desilitraa.

  2. Leikkaa toinen puolikas sipulista, palsternakasta ja porkkanasta brunois-kokoisiksi kuutioiksi. Brunois tarkoittaa noin 0,5x0,5cm kokoista kuutiota. Sulata toisessa kattilassa nokare voita ja kuullota siinä vihanneskuutiot. Lisää joukkoon kerma ja kokoonkeitetty rapuliemi. Keitä keitosta noin kahdeksan minuuttia.

  3. Sulata jälleen kattilassa hieman voita ja laita joukkoon ravunpyrstöt. Lisää konjakki, kiehauta ja ota kattila pois liedeltä. Kaada vihanneskastike pyrstöjen päälle.

  4. Valmista sopivassa välissä yrttirisotto. Kuori ja hienonna sipuli. Kiehauta vesi ja lisää siihen äyriäisfondi. Sulata kattilassa nokare voita ja kuullota siinä sipuli sekä risottoriisi. Riisi saa tulla läpikuultavaksi, mutta älä anna sen ottaa väriä. Kaada riisin joukkoon noin 2 desilitraa äyriäislientä ja anna sen imeytyä riisiin. Lisää seuraavat 2-3 desiä lientä. Jatka näin, kunnes riisi on valmista eli se on pehmeää, mutta siinä on vielä suutuntuma jäljellä.

  5. Sekoita joukkoon loput voista ja raastettu parmesanjuusto. Sekoita yrtit ja öljy sekaisin sauvasekoittimella. Mausta risotto suolalla, pippurilla ja yrttiöljyllä. Kokoa annos lautaselle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit