Katkarapubordelaise ja yrttirisottoa

Katkarapukastike ja yrttirisotto sopivat täydellisesti yhteen.

Ainekset

500 g
kokonaisia katkarapuja
100 g
voita
2 rkl
tomaattipyreetä
1/2
sipuli
1/2
porkkana
1/2
palsternakka
1 l
kanalientä
2 oksaa
timjamia
suolaa
valkopippuri
2
laakerinlehteä
200 g
ravunpyrstöjä
1/2
porkkana
1/2
sipuli
1/2
palsternakka
2 dl
kuohukermaa
3 dl
rapulientä
1/2 dl
hienonnettua ruohosipulia
4 cl
konjakkia
50 g
voita
Yrttirisotto:
1
sipuli
3,5 dl
risottoriisiä
8 dl
vettä
2-3 rkl
äyriäisfondia
100 g
voita
0,5-1 dl
raastettua parmesanjuustoa
suolaa ja pippuria
yrttejä hienonnettuna
oliiviöljyä

Valmistusohjeet

  1. Sulata jäiset katkaravut ja kuori ne. Laita pyrstöt vielä jääkaappiin odottamaan vuoroaan.

    Kuori sipuli ja juurekset ja pilko puolet niistä reiluiksi kuutioiksi. Sulata kattilassa voi ja freesaa ravunkuoret voissa. Lisää kattilaan juurekset, sipuli, kanaliemi ja mausteet. Anna liemen porista hiljalleen noin puoli tuntia. Siivilöi liemi ja jatka keittämistä, kunnes liemestä on jäljellä noin 3 desilitraa.

  2. Leikkaa toinen puolikas sipulista, palsternakasta ja porkkanasta brunois-kokoisiksi kuutioiksi. Brunois tarkoittaa noin 0,5x0,5cm kokoista kuutiota. Sulata toisessa kattilassa nokare voita ja kuullota siinä vihanneskuutiot. Lisää joukkoon kerma ja kokoonkeitetty rapuliemi. Keitä keitosta noin kahdeksan minuuttia.

  3. Sulata jälleen kattilassa hieman voita ja laita joukkoon ravunpyrstöt. Lisää konjakki, kiehauta ja ota kattila pois liedeltä. Kaada vihanneskastike pyrstöjen päälle.

  4. Valmista sopivassa välissä yrttirisotto. Kuori ja hienonna sipuli. Kiehauta vesi ja lisää siihen äyriäisfondi. Sulata kattilassa nokare voita ja kuullota siinä sipuli sekä risottoriisi. Riisi saa tulla läpikuultavaksi, mutta älä anna sen ottaa väriä. Kaada riisin joukkoon noin 2 desilitraa äyriäislientä ja anna sen imeytyä riisiin. Lisää seuraavat 2-3 desiä lientä. Jatka näin, kunnes riisi on valmista eli se on pehmeää, mutta siinä on vielä suutuntuma jäljellä.
  5. Sekoita joukkoon loput voista ja raastettu parmesanjuusto. Sekoita yrtit ja öljy sekaisin sauvasekoittimella. Mausta risotto suolalla, pippurilla ja yrttiöljyllä. Kokoa annos lautaselle.

Kommentit

    Näytä lisää