Reseptit

Pihvi, selleripyree, punaviinikastike ja perunagaletti

Pihvin kanssa maistuvat selleripyree, punaviinikastike ja perunagaletti.

Ainekset

Pihvi:
600-800 g
marmoriulkofileetä
voita paistamiseen
suolaa ja pippuria
(timjamia ja valkosipulia)
Selleripyree:
150 g
juuriselleriä
2 rkl
voita
merisuolaa
valkopippuria myllystä
Punaviinikastike:
4 dl
tummaa lihakastiketta (esim. fondista)
2 dl
punaviiniä
1
salottisipuli
voita
Perunagaletti:
300 g
voitaikinaa
1 kg
kiinteä maltoista perunaa
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
suolaa ja mustapippuria
4 dl
kermaa
1-2 rkl
voita

Valmistusohjeet

  1. Perunagaletti:
    Kaaviloi n. 2/3 voitaikinasta ohueksi levyksi ja vuoraa sillä irtopohjavuoka. Peitä taikina kevyesti öljytyllä leivinpaperilla ja kaada päälle kuivia herneitä painoksi. Näin piirakan pohja ei nouse ennen aikojaan. Esipaista pohjaa n. 6-7 minuuttia 180 asteisessa uunissa.

    Kuori ja viipaloi perunat ohuiksi siivuiksi. Sulata kattilassa voi ja lisää sinne perunat, hienonnettu sipuli, valkosipuli, timjami, suola ja pippuri. Pyöräytä perunoita muutaman kerran ja lisää kerma. Anna seoksen hautua miedolla lämmöllä niin, että perunoista irtoaa tärkkelystä ja kerma muuttuu paksuksi. Kaada perunat esipaistetun pohjan päälle.

    Kaaviloi loput voitaikinasta kanneksi. Painele taikinan reunat tiiviisti kiinni. Pistele pintaan muutama reikä, jotta höyry pääsee ulos kannen alta. Voitele galetin pinta keltuaisella ja paista 200-asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia. Jos galetin pinta saa liikaa väriä peitä se foliolla.

  2. Selleripyree:
    Leikkaa selleri pieniksi kuutioiksi ja kuullota niitä kattilassa miedolla lämmöllä ruokalusikallisessa voita. Lisää kattilaan vettä niin, että sellerit lähes peittyvät. Keitä hiljalleen, kunnes neste on haihtunut ja sellerit ovat kypsiä.

    Soseuta sellerit monitoimikoneessa ja lisää vielä ruokalusikallinen voita. Lisää soseeseen tilkka nestettä jos se jää liian paksuksi. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.

  3. Punaviinikastike:
    Kuori ja hienonna sipuli. Pane silputtu sipuli ja punaviini kattilaan. Keitä hetki ja lisää lihakastike. Kiehauta kastike uudelleen ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa valko- ja mustapippuria myllystä sekä suolaa. Suurusta kastike tarvittaessa maissijauhoilla. Vatkaa lopuksi kastikkeeseen muutama nokare voita. Voi antaa kastikkeelle pehmeyttä ja kiiltoa.

  4. Pihvit:
    Ota liha hyvissä ajoin huoneen lämpöön. Puhdista filee ja leikkaa se pihveiksi. Sulata voi pannulla ja lisää halutessasi pari halkaistua valkosipulin kynttä ja tuoretta timjamia.

    Ota pihveihin molemmin puolin väri ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Jatka kypsennystä 185-asteisessa uunissa vielä noin 5-6 minuuttia. Anna pihvien vetäytyä hetkinen foliossa ennen tarjoilua.

Kommentit

    Näytä lisää