Hiivaleipä - Reseptit - Ilta-Sanomat

Hiivaleipä

Hiivaleipätaikinaan voit lisätä haluamiasi mausteita, yrttejä tai pähkinöitä.

27.2.2003 12:35

Ainekset

  • 1 l

    vettä

  • 2 pkt

    hiivaa

  • 15 g

    kuivahiivaa

  • ½ dl

    sokeria

  • 2 rkl

    suolaa

  • 1 l

    hiivaleipäjauhoja

  • 2 l

    vehnäjauhoja

Valmistusohjeet

  1. Sekoita tuore hiiva kädenlämpöiseen suolalla ja sokerilla maustettuun veteen. (Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se hiivaleipäjauhoihin.)

  2. Sekoita hiivaleipäjauhot veteen. Sekoita taikina joko kättä tai yleiskoneen taikinarautaa käyttäen. Lisää vehnäjauhoja pieni määrä kerrallaan hyvin sekoittaen, jotta saat taikinasta hyvin sitkoisen. Vehnäjauhoja tarvitaan "noin-määrä", koska ne esim. karkeudeltaan ovat hyvin erilaisia.

  3. Kun sekoitusvaiheessa taikina irtoaa kulhon reunoilta, lopeta vehnäjauhojen lisäys ja anna taikinan kohota runsaat puoli tuntia. Leivo haluamasi kokoisia ja mallisia leipiä ja anna niiden kohota liinan alla 20 minuuttia ennen paistoa. Tee leipien pinnalle viillot veitsellä.

  4. Paista 15 minuuttia 200 asteessa ja noin 45 minuuttia 170 asteessa. Leivät ovat kypsiä, kun pohja koputtaessa kumisee ja leipä tuntuu keveältä. Mikäli et halua rapeaa kuorta, nostele leivät ritilän päälle ja peitä liinalla.

  5. Tähän perusohjeeseen voit halutessasi ennen jauhoja lisätä rusinoita, taatelia, manteleita, pähkinöitä tai tuoreita yrttejä. Esimerkiksi rosmariini tai timjami ovat loistavia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit