Ruisleipä

Perinteinen ruisleipä leivotaan juureen.

Ainekset

Juuri:
5 dl
vettä
4-5 dl
ruisjauhoja
Leipä:
n. 750 g
hapatettua juurta
2,5 dl
vettä
1 rkl
suolaa
20 g
hiivaa
7,5 dl
ruisjauhoja
1,5 dl
hiivaleipäjauhoja

Valmistusohjeet

  1. Juuri:
    Kiehauta vesi ja jäähdytä n. 30 asteiseksi. Sekoita siihen jauhot. Laita kulho huoneenlämpöiseen vedottomaan paikkaan (sauna sopii hyvin) 1-2 vuorokaudeksi liinalla peitettynä.

  2. Leipä:
    Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja yhdistä neste juureen. Lisää suola ja jauhot kokoajan taikinaa vaivaten. Taikina saa jäädä hieman tarttuvaksi. Ripottele taikinan pinnalla jauhoja ja anna sen levätä 40 minuuttia liinan alla.

  3. Leivo ruislimpuiksi ja paista 200 asteessa noin yksi tunti. Kun rystysellä kopauttaa valmiin limpun pohjaa, kuuluu kumea kopsahdus.


    Resepti: Makujen Salaisuudet/Hans Välimäki

Kommentit

    Näytä lisää