Paahtopaistia ja kevätvihanneksia

Tarjoile paahtopaisti kevätvihanneksien kanssa.

Ainekset

1½ - 2 kg
naudan paahto-, tai sisäpaistia
pippureita maun mukaan
4-6
valkosipulinkynttä
1-2 rkl
tuoretta timjamia
2 tl
suolaa
1-2 dl
punaviiniä tai vettä
200 g
naattiporkkanoita
200 g
naattinauriita
200 g
tuoretta vihreää parsaa
200 g
uusia perunoita
timjamia
suolaa ja pippuria
voita
tilkka valkoviiniä
1 ruukku
rucolaa
pecorino-, tai parmesanjuustoa
Kastike:
paistoliemi
tilkka kermaa
maissijauhoja tai rasvasuurusta
suolaa
mustapippuria
cayannepippuria

Valmistusohjeet

  1. Nosta paisti huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista. Kuivaa paisti hyvin ja ruskista se kauttaaltaan paistinpannulla niin, että lihassyyt sulkeutuvat. Voitele hyvin sopivan kokoinen uunivuoka ja laita paisti vuokaan.
  2. Hiero lihan pintaan rouhittuja pippureita ja murskattua valkosipulia. Voit lorauttaa vuoan pohjalle punaviiniä tai vettä niin paisti pysyy paistonaikana mehevämpänä. Laita vuoka paisteineen 150-asteiseen uuniin ainakin tunniksi tai kunnes paistin sisälämpö on 55-60 astetta. Paistia voi valella vuokaan kertyvällä paistoliemellä paiston aikana.
  3. Pese perunat, porkkanat ja nauriit sekä kuori parsat nupusta tyveen päin. Leikkaa parsan tyvestä puiseva pää pois, se ei ruokapöydässä maistu kenellekään. Leikkaa parsat vielä keskeltä kahtia.
  4. Keitä perunoita suolalla ja voilla maustetussa vedessä. Lisää hetken päästä parsat ja nauriit sekä viimeisenä naattiporkkanat. Jätä kasviksiin purutuntumaa. Jäähdytä vihannekset kylmässä vedessä. Kaada ne sitten siivilään tai lävikköön ja valuta niistä vesi pois.
  5. Ota tässä välissä paisti uunista, tarkista sisälämpö ja lisää pintaan tuoretta hienonnettua timjamia, sinappia sekä merisuolaa. Kiedo paisti tiiviisti leivinpaperiin ja folioon. Voit laittaa paistin uunin jälkilämpöön vetäytymään ja maustumaan.
  6. Siivilöi paistoliemi kattilaan. Anna kiehua rauhallisesti kunnes nestemäärä on noin puolet alkuperäisestä. Lisää kastikkeeseen hieman kermaa. Suurusta kastike maissijauhoilla ja tarkista maku. Mausta tarvittaessa suolalla, mustapippurilla ja ripauksella cayennenpippuria.
  7. Vihannekset viimeistellään seuraavasti. Sulata voi ja lisää joukkoon hienonnettu tuore timjami. Pyöräytä kasviksia pannulla ja mausta ne vielä suolalla ja pippurilla sekä tilkalla valkoviiniä. Lisää viimeisenä rucola ja vuole kasvisten pinnalle voimakkaan makuista juustoa.
  8. Leikkaa liha ohuiksi viipaleiksi poikkisyin ja tarjoile kevätvihannesten ja kastikkeen kanssa.

    Tarjoa loppu paahtopaisti kylmänä leikkeleenä. Paahtopaisti säilyy jääkaapissa hyvänä noin viikon verran.

Kommentit

    Näytä lisää