Rapea raparperipiirakka

Kesäinen raparperipiirakka on ihanan rapea.

Ainekset

Murotaikina:
100 g
voita
100 g
sokeria
300 g
vehnäjauhoja
2
kananmunaa
1
sitruunan raastettu kuori
½
vaniljatanko (siemenet)
Täyte:
600 g
puhdistettua raparperia 2,5 cm paloina
1,5 - 2 dl
sokeria
1
kanelitanko
1
sitruunan raastettu kuori
Täytetaikina:
1 dl
kermamaitoa
½
vaniljatanko
2 rkl
voita
2
kananmunaa
50 g
sokeria
2 rkl
vehnäjauhoja

Valmistusohjeet

  1. Piirakan valmistus aloitetaan jo edellisenä päivänä. Kuori ja pilko raparperit paloiksi. Laita palat kulhoon ja ripottele päälle sokeri, kaneli sekä sitruunan raastettu kuori. Sekoittele sokeri ja mausteet tasaisesti raparperien joukkoon ja peitä kulho kelmulla. Raparperit mehustuvat makoisiksi yön aikana.


  2. Piirakan tekoa aloitellessa kaada raparperit siivilään. Säästä raparpereista syntynyt liemi, sillä siitä syntyy hieman keittämällä raparperisiirappia piirakan rinnalle.

  3. Vaahdota voi ja sokeri vaahdoksi. Halkaise vaniljatanko ja pyyhkäise siemenet vaahdon joukkoon. Lisää kananmunat yksitellen. Lisää taikinaan myös jauhot ja sitruunan raastettu kuori. Sekoita taikina tasaiseksi, pyöräytä se pöydällä palloksi ja kietaise tuorekelmuun. Anna taikinan levähtää jääkaapissa hetken verran.

  4. Kaulitse taikina levyksi ja vuoraa sillä hyvin voideltu piirakkavuoka. Esipaista pohjaa 180-asteisessa uunissa 8-10 minuuttia.
  5. Kiehauta kermamaito, voi ja halkaistu vaniljatanko kattilassa. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon jauhot sekä lämmin kermamaito, josta vaniljatanko on poimittu parempaan talteen.

  6. Kumoa tai asettele haluamallasi tavalla raparperit esipaistetun pohjan päälle. Kaada raparperien päälle täytetaikina. Paista piirasta noin 20 minuuttia tai kunnes piirakan pinta on saanut kauniin ruskean värin.

  7. Valmista raparperisiirappi. Kaada kattilaan raparpereista yön aikana valunut liemi. Anna liemen poreilla hiljalleen kattilassa kunnes se on siirappimaista. Tarjoile reilun raparperipiirakkapalan kera. Vaniljajäätelö tai -kastike puolustavat myös paikkaansa tämän jälkiruoan lisäkkeenä.

Kommentit

    Näytä lisää