Mukaeltu silakkanigiri

Nigirin voi tehdä myös silakasta.

Ainekset

Liemi:
1
porkkana
2
salottisipulia
4
neilikkaa
3
laakerinlehteä
1 rkl
maustepippuria
pala purjoa hienonnettuna
pala piparjuurta hienonnettuna
3 dl
etikkaa
1 dl
vettä
1 tl
valkopippuria
0,5 dl
sokeria
300 g
silakkafileitä
Sushiriisi:
4 dl
sushiriisiä tai muuta lyhytjyväistä puuroutuvaa riisiä
4,5 dl
vettä (tai ohjeen mukaan)
Etikkaliemi riisille:
7 rkl
riisietikkaa
4 rkl
sokeria
1/2 rkl
suolaa
wasabitahnaa
hyvää soijakastiketta (japanilaista)

Valmistusohjeet

  1. Liota huuhdeltuja silakkafileitä kylmässä vedessä tunnin verran. Mittaa kattilaan kaikki liemen ainekset ja kiehauta. Valuta silakat lävikössä ja leikkaa ne poikkisuunnassa kahtia. Laita silakat jäähdytettyyn mausteliemeen ja marinoi kylmässä yön yli.

  2. Mittaa riisit kulhoon ja pese ne. Riisiä pestään niin kauan, että vesi ei enää muutu sameaksi. Laita riisi kannelliseen keittoastiaan ja lisää vesi. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja keitä riisiä pari minuuttia ilman kantta. Laita kansi kattilan päälle ja alenna lämpöä niin, että riisi kiehuu hiljalleen.
  3. Keitä 15-20 minuuttia, nosta kattila liedeltä ja anna riisin hautua n.10 minuuttia. Valmista etikkaliemi, joka antaa sushiriisille sen ominaismaun. Sushietikkaa saa myös valmiina hyvin varustelluista ruokakaupoista. Kiehauta ainekset ja jäähdytä. Sekoita etikkaliemi varovasti riisiin esim. avoimen ikkunan vieressä, jotta riisi jäähtyy nopeasti huoneenlämpöiseksi.
  4. Muotoile riisistä soikea pallo. Ota silakka pala ja pyyhkäise sen pinnalle hieman wasabitahnaa. Laita silakka riisipallon päälle hopeanvärinen nahkapuoli ylöspäin. Tarjoile hyvän soijan kera.

    Resepti: Makujen Salaisuudet/ Hans Välimäki

Kommentit

    Näytä lisää