Uunissa savustettua lohta ja yrttimuhennettua maa-artisokkaa

Savustettu lohi tarjoillaan yrttimuhennetun maa-artisokkalisäkkeen kera.

Ainekset

0,8-1 kg
lohifileetä
suolaa
sokeria
valkopippuria
timjamia
1 kpl
uuniin sopiva savustuspussi
Yrttimuhennettu maa-artisokka:
500 g
maa-artisokkaa
0,75 l
vettä
1
sipuli
1
porkkana
1/4
juuriselleriä
2 oksaa
persiljaa
2 oksaa
basilikaa
2
laakerinlehteä
1
valkosipulin kynsi
10
viherpippuria
1/2
appelsiini viipaleina
2 rkl
valkoviiniä
1 rkl
valkoviinietikkaa
1 rkl
maissijauhoja
50 g
voita
1 dl
hienonnettua persiljaa

Valmistusohjeet

  1. Graavaa lohi. Hiero pintaan mausteet ja vie jääkaappiin pariksi tunniksi graavaantumaan. Pyyhi mausteet lohen pinnasta. Leikkaa annospaloiksi. Savusta savustuspussin ohjeen mukaan. Savustuspusseja on miedon savun, normaalisavun ja voimakkaan savun aromilla varustettuina. Tottuneen savustajan kannattaa valita näistä suoraan voimakkaan savun pussi.

  2. Valmista maa-artisokkamuhennos. Kuori ja viipaloi maa-artisokat ja laita ne heti kylmään veteen, niin ne eivät tummu.

    Valmista mausteliemi. Mittaa kattilaan vesi, pilkotut porkkana, sipuli ja selleri, persiljan ja basilikan oksat, valkosipulin kynsi puolitettuna, laakerinlehdet ja viherpippurit. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Lisää sitten appelsiiniviipaleet, valkoviini sekä etikka. Kiehauta ja siivilöi.
  3. Säästä kattilaan 4 dl lientä kastiketta varten ja kaada loput toiseen kattilaan maa-artisokkien keittämistä varten. Lisää kastikeliemeen maissijauho pieneen vesitilkkaan liuotettuna ja kuumenna kastiketta niin, että se sakenee. Ota kattila liedeltä ja lisää voi sekä hienonnettu persilja. Sekoita kastike tasaiseksi sauvasekoittimella. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria sekä ripaus sokeria.
  4. Keitä maa-artisokat pehmeiksi mausteliemessä. Jos sitä ei ole riittävästi lisää hieman vettä tai kasvislientä. Valuta kypsät maa-artisokat lävikössä ja lisää ne yrttivoikastikkeen joukkoon. Lämmitä muhennos liedellä ja tarjoile.

Kommentit

    Näytä lisää