Ainekset
<b>Peruspohja:</b>
800 g
silakkafileitä
1 l
vettä
1 dl
väkiviinaetikkaa
2 rkl
suolaa
1 dl
tilliä
5
kokonaista valkopippuria
10
maustepippuria
2
laakerinlehteä
2
salottisipulia
<b>Tomaatti-tillikastike:</b>
1/2
punasipuli
1
varsisellerin varsi
1 rkl
etikkaa
3 rkl
ketsuppia
4 rkl
tomaattipyreetä
0,5 dl
öljyä
2 tl
sokeria
0,5 dl
hienonnettua tilliä
1 dl
vettä
suolaa ja pippuria
<b>Sitruuna-currykastike:</b>
1
keltuainen
1 rkl
sinappia
1 tl
currya
puolikas purjosipuli
1
sitruunan mehu ja raastettu kuori
2 rkl
sokeria
1 dl
öljyä
1 dl
ranskankermaa
Valmistusohjeet
<b>Peruspohja:</b> Lohko salottisipulit ja mittaa kaikki aineet kattilaan. Kiehauta liemi ja jäähdytä. Laita huuhdellut silakkafileet jäähtyneeseen liemeen ja anna niiden marinoitua 4-6 tuntia. Valmista sillä aikaa maustekastikkeet.
<b>Tomaatti-tillikastike:</b> Kuori sellerin varsi ja sipuli ja hienonna ne pieniksi kuutioiksi. Kuullota niitä kevyesti oliiviöljyssä. Sekoita kaikki aineet voimakkaasti vispilöiden ja sekoita lopuksi joukkoon 400 g marinoituja ja lävikössä valutettuja silakkafileitä. Silakat paranevat yön yli tekeytyessään.
<b>sitruuna-currykastike:</b> Kuullota currya pienessä öljytilkassa pannulla. Hienonna purjoa ja kuullota sekin pehmeäksi pannulla. Mittaa tehosekoittimeen keltuainen, sinappi, sitruunan mehua ja raastettu kuori sekä sokeri. Laita tehosekoitin päälle ja valuta seokseen öljy ohuena nauhana. Lisää myös curryöljy. Sekoita kastikkeeseen lopuksi ranskan kerma ja kuullotettu purjo. Kääntele puolet (400 g) silakkafileistä kastikkeeseen niin että kaikki fileet saavat siitä osansa. Tarjoile heti tai anna tekeytyä yön yli. Resepti: Makujen Salaisuudet/Hans Välimäki