Reseptit

Tattikeitto ja maksapasteija-voileivät

Ainekset

Tattikeitto:
3-4
salottisipulia
1/4
juuriselleriä
2
valkosipulin kynttä
1
palsternakka
2
perunaa
250 g
tatteja
2
laakerinlehteä
valkopippuria ja suolaa
timjamia
voita
n. 0,5 l
kasvis- tai kanalientä
2-3 dl
kermaa
Maksapasteija-voileivät:
1
peruna- tai ruislimppu
1 rasia
valmista maksapasteijaa
coleslaw-salaattia
marinoitua kurkkua
2 dl
majoneesia
Coleslaw:
1 dl
vettä
0,5 dl
etikkaa
0,5 dl
sokeria
2-3 tl
suolaa
1
laakerinlehti
400 g
valkokaalia
1
porkkana
1-2 dl
majoneesia
valkopippuria
Marinoitua kurkkua:
1
kurkku
1 dl
vettä
1 tl
suolaa
0,25 dl
väkiviinaetikkaa
2-3 rkl
sokeria
2
maustepippuria jauhettuna
2 rkl
hienonnettua tilliä

Valmistusohjeet

  1. Tattikeitto:
    Kuori ja pilko juurekset sekä sipulit. Kuullota ensin sipuleita voissa kattilassa ja lisää joukkoon juurekset, kuullota hetki. Pilko tatit ja paahda niitä hetki pannulla voinokareessa. Lisää tatit kattilaan. Lisää myös kaikki mausteet sekä kasvisliemi. Keitä keittoa miedolla lämmöllä kunnes juurekset ovat pehmeitä ja alkavat lähestulkoon hajota. Lisää kerma ja kiehauta keitto. Poista laakerinlehdet ja soseuta. Tarkista maku. Jos keitto on liian paksua, lisää kasvislientä tai vettä ja kiehauta keitto vielä kertaalleen.

    Maksapasteija-voileivät:
    Leikkaa leipä ohuiksi siivuiksi. Voitele leipäviipaleet majoneesilla. Lisää puoliin leipäviipaleista kerros maksapasteijaa, coleslawta sekä marinoitua kurkkua. Nosta majoneesilla voideltu leipäviipale päälle. Nämä leivät muuten vain paranevat jos ne saavat tekeytyä jääkaapissa painon alla yön yli.

    Coleslaw:
    Kiehauta kattilassa vesi, etikka, sokeri ja suola. Lisää joukkoon myös laakerinlehti. Raasta kaali ja porkkana ja marinoi raasteita jäähtyneessä liemessä 2-3 tuntia. Kaada liemi pois ja valuta raasteet lävikössä. Sekoita raasteiden joukkoon majoneesi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja valkopippuria.

    Marinoitu kurkku:
    Kuori kurkku, poista siemenet ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Sekoita kaikki muut ainekset marinadiksi ja lisää kurkkukuutiot marinadin joukkoon. Anna marinoitua noin tunnin verran.

    Resepti: Makujen Salaisuudet/Hans Välimäki

Kommentit

    Näytä lisää