Leipää, yrttileipää ja yrttilevitettä

Ainekset

Leipätaikina:
½ l
vettä
50 g
hiivaa
1 rkl
suolaa
2 rkl
sokeria
½ dl
voisulaa
n. 8 dl
vehnäjauhoja
Yrttileipätaikina:
2-3 ruukkua
basilikaa
1 ruukku
persiljaa
½ l
vettä
Yrttilevite:
200 g
maustamatonta tuorejuustoa
1 dl
hienonnettua ruohosipulia
1 ruukku
oreganoa, timjamia tms.
1
valkosipulin kynsi
suolaa ja pippuria

Valmistusohjeet

  1. Leipä:
    Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri, voi ja aluksi n. ¾ vehnäjauhoista. Alusta taikinaa käsin tai yleiskoneessa n. 10 minuuttia. Lisää loput jauhoista taikinaan vähitellen niin, että siitä tulee helposti käsiteltävä. Jaa taikina annospaloihin ja nosta ne pellille kohoamaan. Paista sämpylöitä 220 asteisessa uunissa n. 13 min, koosta riippuen. Jos leivot taikinasta leipiä paista niitä 200 asteessa 30-45 min. leivän koosta riippuen.

    Yrttileipä:
    Poista yrttien lehdet varsistaan ja laita ne tehosekoittimeen. Kaada aluksi joukkoon vettä n. 1 dl, vain sen verran että tehosekoitin saa soseutettua lehdet. Anna sekoittimen pyöriä n. 5 min parhaan lopputuloksen saamiseksi ja lisää lopuksi loput vedestä. Valmista taikina samalla ohjeella kuin tavallinen leipätaikina, mutta korvaa vesi yrttivedellä.

    Yrttilevite:
    Hienonna ruohosipuli, oregano ja valkosipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja mausta suolalla ja pippurilla.

    Resepti: Samuli Wirgentius

Kommentit

    Näytä lisää