Kesäkeitto ja seesamsämpylät

Ainekset

Kesäkeitto:
1
kukkakaali
4
perunaa
3
porkkanaa
1
sipuli
400 g
herneitä
6 dl
kasvislientä tai vettä
4 dl
maitoa
2 rkl
vehnäjauhoja
suolaa ja valkopippuria
(muutama oksa tuoretta kirveliä ja rakuunaa)
Seesamsämpylät:
3 dl
maitoa
7 dl
hiivaleipäjauhoja
30 g
tuorehiivaa
1-2 tl
suolaa
1 rkl
sokeria
70 g
voita
1 dl
seesaminsiemeniä

Valmistusohjeet

  1. Kesäkeitto:
    Kuori perunat sekä porkkanat ja paloittele ne. Irrottele kukkakaalin nuput viipaloi sipuli.
    Keitä perunat, porkkanat ja kukkakaali kasvisliemessä tai suolalla maustetussa vedessä lähes kypsiksi ja lisää lopuksi purjo sekä herneet.
    Sekoita maito ja jauhot keskenään ja lisää kattilaan. Anna keiton kiehua hiljalleen 4-5 minuuttia ja tarkista maku. Viimeistele ja tarjoa suoraan kattilasta sämpylöiden kera.

    Seesamsämpylät:
    Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja lisää myös sokeri ja suola. Sekoita joukkoon puolet jauhoista ja lisää sulatettu voi sekä seesaminsiemenet. Alusta loput jauhoista taikinaan ja vaivaa se tasaiseksi. Leivo taikinasta pyöreitä sämpylöitä ja anna kohota noin 20 minuuttia liinan alla. Paista sämpylät kypsiksi 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

    Resepti: Alex Nurmi

Kommentit

    Näytä lisää