Vanhanajan joulukinkku - Reseptit - Ilta-Sanomat

Vanhanajan joulukinkku

Vanhanajan joulukinkku kuorrutetaan perinteisesti sinapilla ja korppujauhoilla.

19.12.2005 15:42

Ainekset

  • 1

    kinkku

  • korppujauhoja

  • sinappia

  • kokonaisia neilikoita

  • <b>Kastike:</b>

  • 3 dl

    kinkun paistolientä

  • 4 dl

    ruokakermaa

  • 2 dl

    omenasosetta

  • 1 dl

    sinappia

  • 2 rkl

    voita

  • 2 rkl

    vehnäjauhoja

  • valkopippuria

Valmistusohjeet

  1. Laita huoneenlämpöinen kinkku uunipellille. Jos kinkku on pakastettu, sulata se huolella. Kaada pellin pohjalle n. 1 cm sentin verran vettä. Vedellä voit myös valella kinkkua paiston aikana. Jos käytät paistopussia, niin vettä ei tarvita. Leikkaa paistopussin ylin kulma auki. Työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan, mutta ei luuhun asti.

  2. Paista noin 125 asteessa. Jos haluat kinkusta mehevähkön, se kannattaa ottaa uunista 75-77 asteisena. Jos pidät ylikypsän kinkun mausta, anna lämpötilan nousta 80 asteeseen. Nyrkkisääntö paistamiseen on, jos paistat kinkkua ilman mittaria, paistoaika on noin 1,5 tuntia ensimmäistä kinkkukiloa ja noin tunti seuraavia kinkkukiloja kohti. Ruokala suosittelee paistomittarin käyttämistä! Ennen kuorrutusta kinkun on syytä antaa levätä ja jäähtyä muutama tunti.

  3. <b>Kuorrutus:</b> Kuori kamara ja halutessasi rasva pois ja sivele pinta sinapilla. Ripottele päälle korppujauhoja, esimerkiksi hapankorpuista saa pirteän maun kuorrutukseen. Viimeisen säväyksen paistokselle voi antaa neilikoilla. Ruskista kuorrutusta n. 10 minuutin ajan noin 225-250 asteen lämmössä.

  4. <b>Kinkun kastike:</b> Sulata voi kattilassa, älä ruskista. Sekoita mukaan vehnäjauhot. Lisää paistoliemi ja kerma ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää omenasose ja sinappi. Hauduta noin 5 minuuttia, ja mausta valkopippurilla. Jos haluat kevyemmän kastikkeen, valmista se lihaliemestä ja omenasoseesta.

  5. <b>Kinkun suolaus:</b> Jos haluat oikein suolaista kinkkua, voit laittaa kinkun suolautumaan jo pari kuukautta ennen joulua. Suola imeytyy lihaan noin 2,5 senttimetriä viikossa. Kinkkua liotetaan kaksi kuukautta vedessä, jossa on 1,8 kiloa karkeaa suolaa 10 litrassa vettä. Kinkun tulee peittyä kokonaan suolaveteen. Lämpötilan on oltava lähellä nollaa astetta tai jopa hieman alle. Suolaisuutta voi lopuksi loiventaa liottamalla tönkkökinkkua pelkässä vedessä viikon verran. Vettä tulee välillä vaihtaa. Ruiskusuolauksen voi tehdä kolmella tavalla: 1, 1,5 ja 2 litralla suolavettä. Sopivia, eläinten lääkintään tarkoitettuja ruiskuja saa apteekista. Raa&#039;assa kinkussa pysyy suolavettä korkeintaan 20 prosenttia kinkun painosta. Nopein ja vähäsuolaisin tapa on ruiskuttaa kinkkuun litra 15-prosenttista suolavettä, jossa on 150 grammaa karkeaa suolaa litrassa vettä. Suola sulaa kiehuvaan veteen, minkä jälkeen vesi jäähdytetään ennen ruiskutusta. Liika suolavesi tihkuu rei&#039;istä pois. Lopuksi kinkkua liotetaan vielä vuorokausi 10-prosenttisessa suolavedessä, jotta se suolaantuisi tasaisemmin. Kinkun suolapitoisuudeksi tulee noin 1,5 prosenttia, vaikka lopullisen pitoisuuden voi todeta vasta joulupöydässä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit