Yrttileipää ja tomaatti-chili- sekä yrttioliivilevite

Ainekset

Yrttileipä:
0,5 l
vettä
50 g
hiivaa
1 rkl
fariinisokeria
1-2 tl
suolaa
1 l
hiivaleipä-/vehnäjauhoja
1
ruukku basilikaa
1
ruukku oreganoa
0,5 dl
oliiviöljyä
2 rkl
unikonsiemeniä
Tomaatti-chililevite:
1 prk
maitorahkaa
250 g
pehmeää voita
10 kpl
aurinkokuivattuja tomaatteja
1-2 rkl
tomaattipyreetä
1 tl
chiliä
1 tl
suolaa
tabascoa
Yrtti-oliivilevite:
1 pkt
maustamatonta tuorejuustoa
1 prk
kermaviiliä
50 g
vihreitä kivettömiä oliiveja
1
ruukku persiljaa
1 tl
kapriksia
suolaa
mustapippuria

Valmistusohjeet

  1. Yrttileipä:
    Hienonna basilika, oregano sekä öljy kulhossa tai morttelissa tahnaksi. Sekoita tuore hiiva kädenlämpöiseen suolalla ja sokerilla maustettuun veteen. Lisää jauhoja vähitellen joko käsin tai koneella taikinaa alustaen. Lisää taikinaan yrttiöljy, vaivaa se hyvin taikinaan ja lisää tarvittaessa jauhoja niin, että taikina irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota runsaat puoli tuntia. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja leivo kaksi pyöreää tai soikeaa leipää. Anna niiden kohota liinan alla 20 minuuttia ennen paistoa. Voitele leivät vedellä ja ripottele pinnalle unikonsiemeniä. Paista leipiä 15 minuuttia 200 asteessa ja noin 45 minuuttia 170 asteessa. Leivät ovat kypsiä, kun pohja koputtaessa kuuluu kumiseva ääni ja leipä tuntuu keveältä. Mikäli et halua rapeaa kuorta, nostele leivät ritilän päälle ja peitä liinalla.

    Tomaatti-chililevite:
    Sekoita rahka, pehmeä voi, tomaattipyree, chili, suola sekä tabasco keskenään. Leikkaa aurinkokuivatut tomaatit pieniksi kuutioiksi ja lisää ne joukkoon. Sekoita hyvin ja anna maustua kylmässä. Tarkista maku ja tarjoa leivän kanssa.

    Yrtti-oliivilevite:
    Yhdistä tuorejuusto sekä kermaviili kulhossa. Sekoita hienonnetut oliivit, hienonnettu persilja, kaprikset sekä mausteet keskenään ja lisää tuorejuusto-kermaviiliseokseen. Sekoita hyvin ja tarkista maku.

    Reseptit: Alex Nurmi

Kommentit

    Näytä lisää