Reseptit

Bouillabaisse, rouille ja leivitetty brie-juusto marjoilla

Ainekset

Bouillabaisse:
500 g
sekalaisia kaloja fileenä, siikaa, kuhaa tai lohta
100 g
katkarapuja
1
sitruunanmehu
2-3
valkosipulin kynttä
1
sipuli
0,5
purjo
2
porkkanaa
1
fenkoli
4
tomaattia kuutioina ja kaltattuna
ripaus sahramia
8 dl
kalalientä
2 dl
valkoviiniä
ripaus cayennenpippuria
tuoretta timjamia
suolaa
Rouille:
1
punainen paprika
2 rkl
tomaattimurskaa
1
paahtoleipäviipale
2
valkosipulinkynttä
1
kananmunan keltuainen
suolaa
tabascoa
valkopippuria
öljyä
Leivitetty briejuusto:
300 g
briejuustoa
leivitykseen:
vehnäjauhoa
kananmunaa
korppujauhoja
paistamiseen voita
sekalaisia marjoja
hunajaa

Valmistusohjeet

  1. Bouillabaisse:
    Ranskalainen kalakeitto eli Bouillabaisse on yksi tunnetuimmista keitoista. Yleensä se sisältää runsaasti äyriäisiä, mutta muunneltuna sen voi tarjota ilmankin. Ranskassa liemi tarjoillaan usein erikseen ja kalat yms. sattumat erikseen.

    Paloittele kalat ja mausta ne sekä katkaravut sitruunamehulla. Hienonna sipuli, suikaloi purjo, porkkana ja fenkoli. Kalttaa ja kuutioi tomaatit. Kuullota kattilassa oliiviöljyssä ensin sipulit, purjosuikaleet, porkkana- ja fenkolisuikaleet sekä tomaattikuutiot. Lisää sahrami ja kääntele hetken aikaa. Kaada päälle kuuma kalaliemi ja valkoviini. Keitä noin 5 minuuttia. Lisää kalapalat sekä mausteet. Anna kiehua vielä muutama minuutti miedolla lämmöllä.

    Rouille:
    Poista paprikasta kanta ja siemenet. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa öljyä lukuun ottamatta tasaiseksi massaksi. Lisää öljy joukkoon lopuksi ohuena nauhana koneen koko ajan käydessä. Tarjoile keiton kanssa.

    Leivitetty briejuusto ja kuumat marjat:
    Kuumenna marjat kattilassa. Lisää hunaja. Nosta kattila sivuun.
    Leikkaa juustosta pitkulaisia siivuja. Leivitä siivut. Pyöritä ne ensin vehnäjauhossa, sitten kananmunassa ja lopuksi korppujauhossa. Paista kuumalla pannulla kaunis väri. Tarjoile kuumien marjojen kanssa.

    Reseptit: Sanna Miettunen

Kommentit

    Näytä lisää