Latva-artisokkaa ja sitruuna-voisulaa ja artisokka-pekonisalaatti

Ainekset

Artisokkaa ja sitruuna-voisulaa:
1-2 kpl
per ruokailija latva-artisokkaa
vettä
sitruunamehua tai etikkaa
suolaa
200-400 g
voita
Artisokka-pekonisalaatti:
10 kpl
artisokan pohjia (tuoreita tai säilöttyjä)
erilaisia salaatteja
3
kookasta punajuurta keitettynä tai paahdettuna
1 pkt
pekonia
punasipulia
pähkinöitä
oliiviöljyä
balsamiviinietikkaa
suolaa
mustapippuria
timjamia

Valmistusohjeet

  1. Tuoretta latva-artisokkaa ja sitruunavoisulaa:Taita pöydän kulmaa vasten artisokkien varret irti. Älä leikkaa, muuten mukaan jää kovia kuituisia osia. Leikkaa saksilla tai terävällä veitsellä artisokkien uloimmat lehdet ja pese artisokat huolellisesti reilussa vedessä. Keitä artisokat runsaassa suolalla ja sitruunalla tai etikalla maustetussa vedessä. Happo säilyttää paremmin vihanneksen vihreän värin. Älä keitä artisokkia alumiinikattilassa sillä se mustuttaa ne. Keitä artisokkia noin 30 minuuttia tai kunnes lehtien tyviosa on pehmeä. Sulata voi ja raasta joukkoon sitruunan kuori. Nauti artisokan lehdet yksi kerrallaan voisulaan kastettuna. Lehdistä syödään vain sen pehmeä alaosa. Kun jäljellä on enää artisokan pohja, poista siitä helposti irtoavat höytyvät ja nauti pohja lehtien tapaan voisulan kera.

    Artisokka-pekonisalaatti:
    Lohko punajuuret ja kuutioi pekoni. Laita pekoni kuumenevalle pannulle paistumaan. Kun pekoni on rapeaa lisää punajuurilohkot pannulle. Pyöräytä pari kertaa ja mausta tuoreella timjamilla sekä mustapippurilla ja suolalla. Revi salaatit haarukkapaloiksi ja kokoa ne vadille. Viipaloi keitetyt tai säilötyt artisokan pohjat sekä punasipuli ja levitä viipaleet salaatille. Lusikoi päälle myös punajuurilohkot ja pekoni. Pirskottele pinnalle tilkka oliiviöljyä ja balsamiviinietikkaa. Koristele paahdetuilla pähkinöillä, tuoreella timjamilla ja tarjoile hyvän leivän kera.

    Reseptit: Sanna Miettunen

Kommentit

    Näytä lisää