Joulusilakoita

Sitruunasilakat, tomaatti-kanelisilakat ja tillisilakat sopivat joulupöytään.

Ainekset

Perusohje:
600 g
silakkafileitä
5 dl
kylmää vettä
1 dl
etikkaa
1 rkl
suolaa
Sitruunasilakat:
1
sitruunan raastettu kuori
1
sitruunan mehu
1 dl
majoneesia
1 dl
ranskankermaa
loraus kirkasta viinaa
suolaa ja ripaus sokeria
valkopippuria
Tomaatti-kanelisilakat:
3-4
tomaattia
0,5 tl
kanelia
1 dl
oliiviöljyä
ripaus sokeria ja suolaa
valkopippuria
Tillisilakat:
1 dl
rypsiöljyä
2 rkl
valkoviinietikkaa
3 rkl
sokeria
1 dl
silputtua tilliä
suolaa, valkopippuria

Valmistusohjeet

  1. Perusohje:
    Nylje silakkafileistä nahka. Se käy ottamalla filee kämmeneen pyrstö alaspäin ja pyöräyttämällä peukalo ylhäältä nahan ja lihan väliiin. Veto- ja nahaton filee on kädessäsi.


  2. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja kaada marinadi kalojen päälle. Anna marinoitua 8-12 tuntia jääkaapissa. Kaloja voi välillä vähän lusikalla liikutella, jotta lientä on tasaisesti kalojen pinnoilla. Varo laittamasta etikkaa liikaa, jotteivät kalat “pala” ihan valkoisiksi. Niiden pitää olla edelleen kalan värisiä, mutta kuitenkin “raakakypsyneitä”.

    Valuta kalat huolellisesti marinoitumisen jälkeen. Lisää kastikkeeseen ja anna maustua vähintään viisi tuntia. (Voi toki ihan vähän maistaa ennenkin...)
  3. Kastikkeet:

    Sitruunasilakat:
    Pese sitruuna, kuivaa se ja raasta kuori. Sekoita majoneesi, ranskankerma, sitruunamehu ja kuoren raaste. Lorauta viina sekaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita kalat kastikkeeseen.

  4. Tomaatti-kanelisilakat:
    Kalttaa* tomaatit ja kuori ne. Leikkaa kahtia ja poista siemenet. Viipaloi sentin levyisiksi veneiksi. Kaada öljy kulhoon, lisää kaneli, sokeri, suola ja valkopippuri ja tomaatit. Sekoita kalat kastikkeeseen.

    * Tomaatit kaltataan viiltämällä pieni ristileikkaus tomaatin kantaan ja kastamalla ne muutamaksi sekunniksi yksi kerrallaan kiehuvaan veteen reikäkauhalla. Sen jälkeen tomaatit laitetaan välittömästi jääkylmään veteen. Ja kuori irtoaa hipaisemalla.

  5. Tillisilakat:
    Silppua tuore hyvä tilli. Sekoita öljy, viinietikka, sokeri ja tilli keskenään. Mausta melko rohkeasti suolalla. Lisää valkopippuri. Kaada liemi silakoiden päälle ja sekoita kevyesti. Jää odottamaan...

    Reseptit: Teresa Välimäki

Kommentit

    Näytä lisää