Maa-artisokkakeitto ja yrttipatonki - Reseptit - Ilta-Sanomat

Maa-artisokkakeitto ja yrttipatonki

26.1.2007 13:17

Ainekset

  • <b>Maa-artisokkakeitto:</b>

  • 500 g

    maa-artisokkaa

  • 1

    sipuli

  • 1

    jauhoinen peruna

  • 1

    valkosipulin kynsi

  • n. 1 l

    vettä

  • 1 dl

    valkoviiniä

  • valkopippuria

  • ripaus muskottipähkinää

  • suolaa

  • 1-2 dl

    kermaa

  • tilkka ruokaöljyä

  • <b>Yrttipatonki:</b>

  • 4 dl

    vettä tai maitoa

  • 25 g

    hiivaa

  • 1 rkl

    sokeria tai hunajaa

  • 2 tl

    suolaa

  • 2-3 rkl

    oliiviöljyä

  • n.10 dl

    vehnäjauhoja

  • täyte:

  • oliiviöljyä

  • 2

    valkosipulinkynttä

  • 1 dl

    hienonnettuja yrttejä (esim. basilikaa ja persiljaa)

Valmistusohjeet

  1. <b>Maa-artisokkakeitto:</b> Kuori ja paloittele maa-artisokat, sipuli ja peruna. Viipaloi valkosipulin kynsi. Kuumenna kattilassa tilkka öljyä ja kuullota kasviksia hetki. Lisää vesi ja valkoviini. Keitä kasvikset pehmeiksi ja soseuta keitto tasaiseksi. Mausta keitto suolalla, valkopippurilla ja muskottipähkinällä. Lisää kerma ja kiehauta keitto. <b>Yrttipatonki:</b> Liuota hiiva, sokeri ja suola kädenlämpöiseen veteen. Alusta taikinaan ensin noin puolet jauhoista ja sekoita tasaiseksi puuhaarukalla. Lisää sitten loput jauhot sekä öljy taikinaan käsin vaivaten. Älä lisää jauhoja liikaa, ettei taikinasta tule liian kova ja kuiva. Nostata taikina kaksinkertaiseksi ja vaivaa siitä sitten ilma pois. Jaa taikina kolmeen osaan ja kauli palat ohuiksi neliön muotoisiksi levyiksi. Voitele levyt oliiviöljyllä ja levitä pinnalle hienonnetut valkosipulin kynnet ja yrtit. Rullaa levyt patongeiksi kulmasta aloittaen. Nosta patongit leivinpaperille uunipellille ja leikkaa niihin viillot. Kohota patonkeja vielä n. 10 minuuttia ja paista 225 asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit