Näkkileipä

Juhlapöytään kuuluu itsetehty leipä. Se säilyy hyvänä useita viikkoja, kun säilytät sen kuivassa ja ilmavassa paikassa.
  • 3 h
  • n. 15 leipää
  • 173 kcal / leipä

Ainekset

50 g
hiivaa
1/2 l
vettä
1 tl
suolaa
n. 10 dl
ruisjauhoja
n. 1 1/2 dl
vehnäjauhoja
n. 1/2 dl
auringonkukansiemeniä
2 tl
hienonnettuja fenkolin siemeniä

Valmistusohjeet

  1. Murenna hiiva lämpimään veteen. Sekoita sitä, että se liukenee. Sekoita suola jauhoihin ja lisäile jauhoja pikkuhiljaa nesteen joukkoon. Vaivaa taikinaksi. Anna taikinan nousta n. tunti. Taikina jää tahmeaksi.
  2. Ota taikinasta pieniä annoksia ja painele ne tai kauli pyöreiksi hyvin ohuiksi leiviksi. Käytä apuna jauhoja jos taikina on kovin tarttuvaa.

    Tee reikä keskelle ja paista 220 asteisessa uunissa noin 8-10 min. Voit tehdä myös pieniä näkkileipiä vaikka piparkakkumuoteilla.
  3. Vinkki! Taikina on helppo kaulia silikonisen työalustan päällä, joka kestää kuumuutta. Leipää ei tarvitse näin ollen enää siirtää leivinpaperin päälle. Vedä alusta suoraan pellille ja paista leivät sen päällä.
  4. Jäähdytä uunin jälkilämmössä uuninluukku raollaan. Säilytä kuivassa ja valolta suojattuna. Parhaimmillaan ne ovat parin päivän päästä valmistuksesta, kun näkkärit ovat kuivuneet aivan rapeiksi. Ne säilyvät hyvin useita viikkoja, jos säilytät niitä oikein.

Kommentit

    Näytä lisää