Omenapaistos

Omenapaistos hurmaa maullaan! Marengin alle kätkeytyy kanelilla ja vaniljalla maustettu omenatäyte.
  • 2 1/2 h
  • 8 annosta
  • 445 kcal /annos

Ainekset

Pohja:
2 dl
vehnäjauhoa
1 dl
mantelia
100 g
voita
1/2 dl
sokeria
1 rkl
sitruunamehua
1/2 dl
kylmää vettä
Täyte:
500 g
kotimaisia omenoita kuutioina
2 dl
vettä
2 dl
sokeria
3 rkl
perunajauhoa
1/2 dl
sitruunamehua
3
kananmunankeltuaista
1 rkl
voita
2 tl
vaniljasokeria
1 1/2 tl
kanelia
Marenki:
3
valkuaista
2 dl
sokeria

Valmistusohjeet

  1. Valmista pohjataikina. Mittaa ainekset monitoimikoneeseen
    ja pyöräytä taikinaksi tai hakkaa veitsellä rasva ja jauhot
    muruiseksi seokseksi ja lisää muut ainekset.

    Muovaa taikina palloksi, pane muovipussiin tai kelmuun ja anna jähmettyä jääkaapissa noin tunnin ajan.
  2. Kuutioi omenan hedelmäliha. Mittaa vesi, sokeri ja omenapalat kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes omenapalat ovat pehmenneet.

    Sekoita perunajauhot sitruunamehun joukkoon ja kaada
    kattilaan. Anna kiehahtaa nopeasti ja nosta kattila levyltä.
    Anna jäähtyä hetken. Lisää joukkoon keltuaiset, voi, vaniljasokeri ja kaneli. Sekoita hyvin. Kiehauta täyte uudestaan ja anna jäähtyä.
  3. Ota taikina jääkaapista puolisen tuntia ennen leipomista.
    Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Kauli taikina hieman suuremmaksi kuin 25-senttinen piirakkavuoka. Painele
    vuoan pohjalle ja reunoille.

    Levitä taikinan päälle leivinpaperia ja painele se tiukasti
    etenkin taikinan reunoille. Kaada päälle painoksi esim.
    riisiä tai herneitä. Näin reunat eivät valu paistaessa, vaan
    jäävät kauniisti ylös. Paista pohjaa 175-asteisessa uunissa
    noin 12 minuuttia.
  4. Vaahdota huoneenlämpöisiä valkuaisia hetki. Lisäile sokeria
    pikkuhiljaa. Jatka vatkaamista, kunnes valkuainen on kovaa ja muodostaa teräviä piikkejä.

    Poista paperisuoja piirakkapohjan päältä ja kaada omenaseos vuokaan. Lusikoi tai pursota marenki päälle ja kypsennä kymmenisen minuuttia, kunnes marengin pinta saa vähän väriä.

    Vinkki! Kokeile myös karviaisia tai luumuja tähän piirakkaan.
    Jätä silloin kaneli pois.

Kommentit

    Näytä lisää