Omenapaistos

Omenapaistos hurmaa maullaan! Marengin alle kätkeytyy kanelilla ja vaniljalla maustettu omenatäyte.

30.8.2010 9:30
Määrä8 annosta
Valmistusaika2 1/2 h
Energia445 kcal /annos

Ainekset

  • <b>Pohja:</b>

  • 2 dl

    vehnäjauhoa

  • 1 dl

    mantelia

  • 100 g

    voita

  • 1/2 dl

    sokeria

  • 1 rkl

    sitruunamehua

  • 1/2 dl

    kylmää vettä

  • <b>Täyte:</b>

  • 500 g

    kotimaisia omenoita kuutioina

  • 2 dl

    vettä

  • 2 dl

    sokeria

  • 3 rkl

    perunajauhoa

  • 1/2 dl

    sitruunamehua

  • 3

    kananmunankeltuaista

  • 1 rkl

    voita

  • 2 tl

    vaniljasokeria

  • 1 1/2 tl

    kanelia

  • <b>Marenki:</b>

  • 3

    valkuaista

  • 2 dl

    sokeria

Valmistusohjeet

  1. Valmista pohjataikina. Mittaa ainekset monitoimikoneeseen ja pyöräytä taikinaksi tai hakkaa veitsellä rasva ja jauhot muruiseksi seokseksi ja lisää muut ainekset. Muovaa taikina palloksi, pane muovipussiin tai kelmuun ja anna jähmettyä jääkaapissa noin tunnin ajan.

  2. Kuutioi omenan hedelmäliha. Mittaa vesi, sokeri ja omenapalat kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes omenapalat ovat pehmenneet. Sekoita perunajauhot sitruunamehun joukkoon ja kaada kattilaan. Anna kiehahtaa nopeasti ja nosta kattila levyltä. Anna jäähtyä hetken. Lisää joukkoon keltuaiset, voi, vaniljasokeri ja kaneli. Sekoita hyvin. Kiehauta täyte uudestaan ja anna jäähtyä.

  3. Ota taikina jääkaapista puolisen tuntia ennen leipomista. Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Kauli taikina hieman suuremmaksi kuin 25-senttinen piirakkavuoka. Painele vuoan pohjalle ja reunoille. Levitä taikinan päälle leivinpaperia ja painele se tiukasti etenkin taikinan reunoille. Kaada päälle painoksi esim. riisiä tai herneitä. Näin reunat eivät valu paistaessa, vaan jäävät kauniisti ylös. Paista pohjaa 175-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.

  4. Vaahdota huoneenlämpöisiä valkuaisia hetki. Lisäile sokeria pikkuhiljaa. Jatka vatkaamista, kunnes valkuainen on kovaa ja muodostaa teräviä piikkejä. Poista paperisuoja piirakkapohjan päältä ja kaada omenaseos vuokaan. Lusikoi tai pursota marenki päälle ja kypsennä kymmenisen minuuttia, kunnes marengin pinta saa vähän väriä. Vinkki! Kokeile myös karviaisia tai luumuja tähän piirakkaan. Jätä silloin kaneli pois.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit