Kreikkalainen leipä

Vappu Pimiän joululeipä on kreikkalaistyylinen, siinä on fetaa, tomaatteja, pestoa ja oliiveja.

Ainekset

1 pala
hiivaa
5 dl
kädenlämpöistä vettä
1 rkl
sokeria tai siirappia
1 tl
suolaa
1 dl
öljyä
noin 6-7 dl
vehnäjauhoa
noin 6-7 dl
hiivaleipäjauhoa
1/2 prk
pestoa
150 g
fetajuustoa paloina
1 prk
mustia kivettömiä oliiveja
250 g
rasia kirsikkatomaatteja
10
aurinkokuivattua tomaattia hienonnettuna
juustoraastetta jos haluat
1
ruukku tuoretta basilikaa tai meiramia

Valmistusohjeet

  1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja sokeri sekä osa öljystä. Lisää jauhoja pikkuhiljaa ja sekoita väleissä.

    Kun taikina alkaa paksuuntua, iske sormesi taikinaan ja vaivaa. Lisää jauhoja desilitra kerrallaan. Jauhoja on tarpeeksi, kun taikina on kimmoisa, mutta napakka.

    Lisää vaivaamisen loppupuolella loput öljystä taikinaan ja laita taikina lepäämään vedottomaan paikkaan.

    Anna kohota kaksinkertaiseksi, noin 30-50 minuuttia. Kaulitse taikina jauhotetulla alustalla isoksi levyksi. Levitä pesto vajaalle puolikkaalle levyä. Sen päälle murustele fetajuusto.

    Pilko oliivit pienemmiksi ja levitä ne myös sekä puolitetut kirsikkatomaatit. Levitä taikinan päälle myös aurinkokuivatut tomaatit. Revi basilika tai meirami myös mukaan ja halutessasi laita juustoraastetta. On tärkeää, ettei täyte mene yli puolivälin levyn päällä, jotta leipä pysyy kasassa.

    Kääri levy rullalle kuten kääretorttu ja sulje painelemalla sauma tiukasti ja nosta se varoen leivinpaperoidulle pellille.
    Muotoile leivästä kranssi ja tee terävällä veitsellä muutama viilto leivän pintaan. Voit ripotella päälle hieman jauhoja, jos haluat enemmän näyttävyyttä ja maalaisleipäfiilistä.

    Anna vielä kohota 5 minuuttia ja sen jälkeen paista 200 asteessa noin 45-55 minuuttia. Kun pinta on kauniin ruskea ja pohjassa myös väriä, leipä on valmis. Toimii loistavasti esimerkiksi juhlapöydässä tai vaikka salaatin tai keiton kanssa.

Kommentit

    Näytä lisää