Perinteinen lipeäkala ja valkokastiketta

Tarjoile perinteisesti valmistettu lipeäkala keitettyjen herneiden, perunoiden ja rouhitun pippurin kanssa.

Ainekset

n. 800 g
lipeäkalaa
25 g
voita
1/2 dl
vehnäjauhoja
5 dl
maitoa
1/2 tl
suolaa
1/4 tl
jauhettua musta- tai valkopippuria
tarjolle keitettyjä herneitä ja keitettyjä perunoita

Valmistusohjeet

  1. Lipeäkala uunissa:
    Laita kala nahkapuoli alaspäin uuninkestävään vuokaan avonaisena (ilman foliota) ja lisää suolaa 2 tl kalakiloa kohden. Paistoaika on noin 40 minuuttia 175° C.

    Kaada kypsästä kalasta vuokaan kerääntynyt liemi pois. Ohje sopiva määrälle 0,5-1,5 kg. Suosittelemme uunissa kypsennystä.
  2. Lipeäkala keittäen pussissa tai ilman:
    Keitä teräskattilassa vesi 2 l kiehuvaksi ja lisää 3 tl suolaa.
    Lisää veteen pistelty kalapussi (vähintään 10 reikää), josta on valutettu ylimääräinen neste pois. Sammuta liesi ja laita kansi kattilan päälle. Anna kalan kypsyä/hautua liedellä noin 30-35 minuuttia.

    Älä kiehauta vettä, sillä kala hajoaa helposti. Valuta kypsästä kalasta ylimääräinen liemi pois ja poista kala varovasti pussista. Valmiin annoksen voi maustaa vielä maun mukaan.
  3. Sulata voi kattilassa. Lisää vehnäjauhot ja maito. Sekoita kastike tasaiseksi ja anna kastikkeen kiehua hiljalleen 5 minuuttia jatkuvasti sekoittaen, kunnes kastike saostuu.

    Lisää kastikkeeseen mausteet ja tarkista maku.
  4. VINKKI!
    Varaa lipeäkalaa 300-500 g/annos. Jos haluat kalasta valkoisempaa ja kiinteämpää, liota sitä kylmässä vedessä muutamia tunteja. Lisää suolaa ja muita mausteita kypsennyksen jälkeen oman maun mukaan. Käytä halutessasi elektronista paistolämpömittaria. Kypsän kalan lämpötila on 69-70° C.

    Varoitus: Älä kuumenna tai kiehauta kalaa, sillä jos kalan sisälämpö nousee yli 70° C saattaa kala hajota helposti.

Kommentit

    Näytä lisää