Maltainen joululeipä

Joululeivän kuuluu maistua makealta.
  • 2 leipää

Ainekset

3 dl
kaljamaltaita (muista liottaa ne ennen käyttöä!)
1 l
piimää
75 g
hiivaa
2 dl
siirappia
2 tl
suolaa
3 dl
leseseosta
3 dl
ruisjauhoja
10 dl
hiivaleipä- tai spelttijauhoja
2 dl
rouhittuja kuorellisia manteleita
1 dl
rusinoita
½ dl
ruokaöljyä

Valmistusohjeet

  1. Laita maltaat veteen likoamaan edellisenä päivänä tai kiehauta ne ennen leivontaa.
  2. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Sekoita hiiva piimän joukkoon. Puristele maltaista ylimääräinen vesi pois.

    Lisää liotetut maltaat, mausteet, jauhot, mantelit, rusinat ja öljy. Sekoita, älä vaivaa taikinaa.
  3. Anna taikinan kohota pitkään, mieluiten useita tunteja.

    Vaivaa taikinaa kevyesti kohotuksen jälkeen ja muotoile siitä kaksi pitkulaista leipää ja nosta ne voideltuihin tai leivinpaperilla vuorattuihin leipävuokiin.

    Reseptiä tehdessä käytetty 1,5 l kokoista leipävuokaa.
  4. Anna leivän kohota vuoassa liinan alla tupla kokoon.

    Kuumenna uuni 170 asteeseen. Paista leipiä noin 1 ½ - 2 tuntia. Kokeile kypsyyttä koputtamalla leivän pohjaan, jos ääni on ontto, kumahteleva leipä on kypsä.

Kommentit

    Näytä lisää